Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 30. hétfő, Zalán

Januári változások

Újbuda   |   2020, január 15 - 12:43
Nyomtatóbarát változatSend by email

Mint minden év elején, idén is számos olyan jogszabályváltozás lépett életbe, amely a mindennapi életet is befolyásolhatja. A legfontosabbakból válogattunk – a teljesség igénye nélkül.

BÉREK, JÁRULÉKOK

A kormány, a munkáltatók és a munkavállalók 2018-as megállapodása értelmében (új egyezség hiányában) tavalyhoz hasonlóan idén is az előző évihez képest nyolc százalékkal emelkedett a minimálbér, illetve a középfokúnál magasabb végzettségűek garantált bérminimuma. (A KSH adatai szerint 2019 első tíz hónapjában 10,9 százalékkal nőtt mind a bruttó, mind a nettó átlagkereset.) A minimálbér 2020 januárjától bruttó 160 920 forint (családi adókedvezmény nélkül ez nettó 107 ezer forint), a bérminimum bruttó 210,6 ezer forint.

Az egészségügyi szolgáltatási járulék összege havi 7500 forintról havi 7710 forintra (napi 250-ről 257 forintra) emelkedett. Októbertől akinek a járulékfizetési tartozása meghaladja a fenti havi összeg háromszorosát – akár azért, mert a munkáltatója nem fizetett utána –, az elveszíti jogosultságát a társadalombiztosítás keretében járó egészségügyi ellátásra (kivéve a sürgősségi eseteket).

NYUGDÍJ, GYED

Idén januártól 2,8 százalékkal nőnek az öregségi nyugdíjak, miután a 2019 nyarán elfogadott 2020-as költségvetési törvény ekkora inflációval számol. A nyugdíjakat minden esztendőben a költségvetési törvény szerinti inflációval indexálják; ha a fogyasztói árak tényleges emelkedése az év során magasabb, azt rendre novemberben kompenzálja az állam. A Magyar Nemzeti Bank előrejelzése szerint az infláció idén 3,5 százalék lesz. Az átlagnyugdíj ez évi összege a 2,8 százalékos emelés után havi 134 154 forint lesz. A számos szociális ellátás alapjául is szolgáló öregségi nyugdíjminimum 28 500 forint maradt (ez 2008. január 1. óta változatlan).

Az öregségi nyugdíj fokozatosan emelkedő korhatára 2020-ban 64,5 év lesz (a folyamat a 65 éves korhatár eléréséig tart), vagyis idén mehetnek nyugdíjba azok, akik 1956 első fél évében születtek.

Január 1-jétől a nem nyugdíjas nagyszülők is jogosultak gyermekgondozási díjra (gyed), ha ők gondozzák unokájukat. Feltétel, hogy a szülők kereső tevékenységet folytassanak, a gyedet igénylő nagyszülőnek pedig az unoka születése előtti két esztendő legalább felében biztosítottnak kellett lennie.

ADÓK

A legalább négy gyermeket legalább 12 évig saját háztartásukban nevelő anyáknak 2020-tól kezdve életük végéig nem kell személyi jövedelemadót (szja) fizetniük a munkaviszonyból vagy más nem önálló tevékenységből származó jövedelem után (járulékokat igen). A tőkejövedelmek, az osztalék vagy az ingatlankiadásból származó jövedelem után továbbra is le kell róni az szja-t. A jogosultság megállapításához a vér szerinti gyerekek mellett az örökbe fogadottakat is figyelembe veszik. A családi kedvezményt az anya a munkavállalói járulékából vagy az apával megosztva érvényesítheti. A kedvezményt a gyermekeiket egyedül nevelő apák nem vehetik igénybe.

Megszűnt az egyszerűsített vállalkozói adó (eva). Azok az evások, akik 2019. december 31-éig nem jelezték, hogy milyen más adózási formát választanak, egyéni vállalkozóként vállalkozói szja-t fizetnek, társas vállalkozóként (például egy evás bt. esetében) a társasági adó alanyává válnak 2020-tól kezdve.

A kisvállalati adó (kiva), illetve adóelőleg mértéke 13 százalékról 12 százalékra mérséklődött.

POSTAI DÍJAK, CSEKKEK, LOTTÓ

Megváltoztak a Magyar Posta által alkalmazott levélkategóriák, illetve levélfeladási díjak. 2020. január 1-jétől az 50 gramm alatti tömegkategóriákat összevonták, így a 30 grammos közönséges levél díja nőtt, az 50 grammosé csökkent. A belföldi 50 gramm alatti közönséges levelek díja 135 forint, az elsőbbségieké 185 forint, az 50 és 500 gramm köztieké 390, illetve 515 forint. E fölött a 2 kilogrammig terjedő közönséges levelek díja 1185 forint, az elsőbbségieké1490 forint. Az ajánlott feladás 350 forint helyett 405 forintba, a tértivevényes feladás 240 forint helyett 275 forintba kerül ez év elejétől.

A csekkes átutalások esetében is bevezették a 6000 forintos illetékmaximumot, 20 ezer forintig pedig illetékmentesek lettek az ilyen tranzakciók.

Tavaly év végétől 250 forinttól 300 forintra emelkedett az ötös és a hatos lottó, valamint a skandináv lottó alapjátékainak ára. Ennek megfelelően növekszik a nyereményalap is.

DOHÁNYÁRAK, ÜZEMANYAG

A 2019. nyári adócsomag szerint a fogyasztási dohány jövedéki adója a korábbi kilónkénti 19 160 forintról három lépcsőben emelkedik, ami a cigarettaárakban is megjelenhet. A jövedéki adó 2020. január 1.–június 30. között kilónként 20 100 forint, július 1.–december 31. között 20 700 forint, 2021. január 1. után 21 480 forint lesz.

Január 1-jével Magyarországon is bevezették a környezetbarát E10-es üzemanyagot, a 95-ös oktánszámú benzin bioetanol tartalma legalább 6,1 százalék kell legyen, a dízelhez kevert biodízel minimális aránya 6,4 százalékról 8,2 százalékra nőtt.

UTALVÁNYOK, BANKJEGYEK

Idén januártól már a kisvasutakra is lehet jegyet venni Széchenyi pihenő (Szép) kártyával. Akinek viszont fel nem használt Erzsébet-utalványa maradt – akár papíralapon, akár kártya formájában –, annak elveszett az abban lévő összeg, miután ez a juttatás megszűnt.

Év eleje óta nem lehet fizetni a 2014. szeptember előtt kibocsátott, régi arculatú tízezer forintosokkal. Ezeket a bankjegyeket a postafiókokban és a bankfiókokban még három évig be lehet cserélni, az MNB pedig 2039.december 31-éig váltja át őket azonos címletű fizetőeszközre.

BÉRLET

A budapesti álláskeresők januártól díjmentes bérletet kaphatnak a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) bérletpénztáraiban és ügyfélközpontjaiban. Erre azok jogosultak, akik budapesti állandó lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkeznek, és álláskeresőként vannak nyilvántartva a fővárosi kormányhivatal illetékes kerületi hivatalában.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.