Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 29. csütörtök, Nárcisz

Januári változások

Újbuda   |   2020, január 15 - 12:43
Nyomtatóbarát változatSend by email

Mint minden év elején, idén is számos olyan jogszabályváltozás lépett életbe, amely a mindennapi életet is befolyásolhatja. A legfontosabbakból válogattunk – a teljesség igénye nélkül.

BÉREK, JÁRULÉKOK

A kormány, a munkáltatók és a munkavállalók 2018-as megállapodása értelmében (új egyezség hiányában) tavalyhoz hasonlóan idén is az előző évihez képest nyolc százalékkal emelkedett a minimálbér, illetve a középfokúnál magasabb végzettségűek garantált bérminimuma. (A KSH adatai szerint 2019 első tíz hónapjában 10,9 százalékkal nőtt mind a bruttó, mind a nettó átlagkereset.) A minimálbér 2020 januárjától bruttó 160 920 forint (családi adókedvezmény nélkül ez nettó 107 ezer forint), a bérminimum bruttó 210,6 ezer forint.

Az egészségügyi szolgáltatási járulék összege havi 7500 forintról havi 7710 forintra (napi 250-ről 257 forintra) emelkedett. Októbertől akinek a járulékfizetési tartozása meghaladja a fenti havi összeg háromszorosát – akár azért, mert a munkáltatója nem fizetett utána –, az elveszíti jogosultságát a társadalombiztosítás keretében járó egészségügyi ellátásra (kivéve a sürgősségi eseteket).

NYUGDÍJ, GYED

Idén januártól 2,8 százalékkal nőnek az öregségi nyugdíjak, miután a 2019 nyarán elfogadott 2020-as költségvetési törvény ekkora inflációval számol. A nyugdíjakat minden esztendőben a költségvetési törvény szerinti inflációval indexálják; ha a fogyasztói árak tényleges emelkedése az év során magasabb, azt rendre novemberben kompenzálja az állam. A Magyar Nemzeti Bank előrejelzése szerint az infláció idén 3,5 százalék lesz. Az átlagnyugdíj ez évi összege a 2,8 százalékos emelés után havi 134 154 forint lesz. A számos szociális ellátás alapjául is szolgáló öregségi nyugdíjminimum 28 500 forint maradt (ez 2008. január 1. óta változatlan).

Az öregségi nyugdíj fokozatosan emelkedő korhatára 2020-ban 64,5 év lesz (a folyamat a 65 éves korhatár eléréséig tart), vagyis idén mehetnek nyugdíjba azok, akik 1956 első fél évében születtek.

Január 1-jétől a nem nyugdíjas nagyszülők is jogosultak gyermekgondozási díjra (gyed), ha ők gondozzák unokájukat. Feltétel, hogy a szülők kereső tevékenységet folytassanak, a gyedet igénylő nagyszülőnek pedig az unoka születése előtti két esztendő legalább felében biztosítottnak kellett lennie.

ADÓK

A legalább négy gyermeket legalább 12 évig saját háztartásukban nevelő anyáknak 2020-tól kezdve életük végéig nem kell személyi jövedelemadót (szja) fizetniük a munkaviszonyból vagy más nem önálló tevékenységből származó jövedelem után (járulékokat igen). A tőkejövedelmek, az osztalék vagy az ingatlankiadásból származó jövedelem után továbbra is le kell róni az szja-t. A jogosultság megállapításához a vér szerinti gyerekek mellett az örökbe fogadottakat is figyelembe veszik. A családi kedvezményt az anya a munkavállalói járulékából vagy az apával megosztva érvényesítheti. A kedvezményt a gyermekeiket egyedül nevelő apák nem vehetik igénybe.

Megszűnt az egyszerűsített vállalkozói adó (eva). Azok az evások, akik 2019. december 31-éig nem jelezték, hogy milyen más adózási formát választanak, egyéni vállalkozóként vállalkozói szja-t fizetnek, társas vállalkozóként (például egy evás bt. esetében) a társasági adó alanyává válnak 2020-tól kezdve.

A kisvállalati adó (kiva), illetve adóelőleg mértéke 13 százalékról 12 százalékra mérséklődött.

POSTAI DÍJAK, CSEKKEK, LOTTÓ

Megváltoztak a Magyar Posta által alkalmazott levélkategóriák, illetve levélfeladási díjak. 2020. január 1-jétől az 50 gramm alatti tömegkategóriákat összevonták, így a 30 grammos közönséges levél díja nőtt, az 50 grammosé csökkent. A belföldi 50 gramm alatti közönséges levelek díja 135 forint, az elsőbbségieké 185 forint, az 50 és 500 gramm köztieké 390, illetve 515 forint. E fölött a 2 kilogrammig terjedő közönséges levelek díja 1185 forint, az elsőbbségieké1490 forint. Az ajánlott feladás 350 forint helyett 405 forintba, a tértivevényes feladás 240 forint helyett 275 forintba kerül ez év elejétől.

A csekkes átutalások esetében is bevezették a 6000 forintos illetékmaximumot, 20 ezer forintig pedig illetékmentesek lettek az ilyen tranzakciók.

Tavaly év végétől 250 forinttól 300 forintra emelkedett az ötös és a hatos lottó, valamint a skandináv lottó alapjátékainak ára. Ennek megfelelően növekszik a nyereményalap is.

DOHÁNYÁRAK, ÜZEMANYAG

A 2019. nyári adócsomag szerint a fogyasztási dohány jövedéki adója a korábbi kilónkénti 19 160 forintról három lépcsőben emelkedik, ami a cigarettaárakban is megjelenhet. A jövedéki adó 2020. január 1.–június 30. között kilónként 20 100 forint, július 1.–december 31. között 20 700 forint, 2021. január 1. után 21 480 forint lesz.

Január 1-jével Magyarországon is bevezették a környezetbarát E10-es üzemanyagot, a 95-ös oktánszámú benzin bioetanol tartalma legalább 6,1 százalék kell legyen, a dízelhez kevert biodízel minimális aránya 6,4 százalékról 8,2 százalékra nőtt.

UTALVÁNYOK, BANKJEGYEK

Idén januártól már a kisvasutakra is lehet jegyet venni Széchenyi pihenő (Szép) kártyával. Akinek viszont fel nem használt Erzsébet-utalványa maradt – akár papíralapon, akár kártya formájában –, annak elveszett az abban lévő összeg, miután ez a juttatás megszűnt.

Év eleje óta nem lehet fizetni a 2014. szeptember előtt kibocsátott, régi arculatú tízezer forintosokkal. Ezeket a bankjegyeket a postafiókokban és a bankfiókokban még három évig be lehet cserélni, az MNB pedig 2039.december 31-éig váltja át őket azonos címletű fizetőeszközre.

BÉRLET

A budapesti álláskeresők januártól díjmentes bérletet kaphatnak a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) bérletpénztáraiban és ügyfélközpontjaiban. Erre azok jogosultak, akik budapesti állandó lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkeznek, és álláskeresőként vannak nyilvántartva a fővárosi kormányhivatal illetékes kerületi hivatalában.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Szelíd türelemmel élek - Interjú Erdélyi Timea színésznővel  

Erdélyi Timea a Karinthy Színház Maga lesz a férjem című előadásnak egyik főszereplője. 2020 őt is számos nehézség elé állította, de mint meséli, ennek ellenére sok mindenért hálával tartozik sorsának. Rendkívüli helyzetekkel, mozgalmas eseményekkel tarkított nagy kihívás ez az év számára is.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.