Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 22. hétfő, Előd

Januártól új igazolványt használnak a taxisok

Újbuda   |   2017, november 10 - 12:58
Nyomtatóbarát változatSend by email

December 31-ig minden taxisnak ki kell cserélnie régi személyszállító vezetői igazolványát új, arcképes igazolványra – derül ki Budapest Főváros Kormányhivatala közleményéből.

Az új típusú igazolványról egy 2015 nyarán életbe lépett jogszabály rendelkezik, sokak mégis az utolsó időpontra hagyják annak kiváltását, viszont 2018. január 1-től már csak az szállíthat utasokat, aki a személytaxi-vezetői szakvizsga mellett részt vett és sikeres vizsgát tett a kötelezően előírt továbbképzési szaktanfolyamon, valamint rendelkezik az új típusú arcképes igazolvánnyal. A fényképes kártya a vállalkozás székhelye szerinti illetékes kormányhivatal közlekedési hatóságánál igényelhető, Budapesten a Mozaik utca 5. szám alatt.

A fényképes igazolvány kiváltásának folyamata személyes megjelenéshez és 1120 forint eljárási díj megfizetéséhez kötött. Érdemes előzetesen időpontot kérni a +36 1 430 2745-as telefonszámon. A helyszíni sorszámigénylés olykor jóval több időt vehet igénybe és függ a hivatal terheltségétől, viszont a telefonos regisztrációval az egész kártyacsere folyamat 30 perc alatt elvégezhető.

Szükséges dokumentumok:

  • Személyazonosításra alkalmas igazolvány
  • Személytaxi-vezetői alap szakvizsga igazolás, vagy továbbképzési szaktanfolyami igazolás
  • Érvényes vezetői engedély (legalább 2 éves) 102-es bejegyzéssel / II. Eü. csop. igazolás
  • PÁV II. vagy PÁV I. igazolása (gépkezelői bizonyítvány vagy határozat a PÁV minősítésről)
  • 2 db igazolványkép
  • Munkaszerződés, amennyiben alkalmazottként végzi a tevékenységet / Vállalkozástól nyilatkozat a foglalkoztatást illetően
  • Meglévő, régi taxis igazolvány
  • 1120 forint, az eljárási díjra

A várhatóan megnövekedő kártyaigénylések miatt Budapest Főváros Kormányhivatala Közlekedési Hatósága (1033 Budapest, Mozaik utca 5.) a 2017. november – decemberi időszakban megnövelt kapacitással várja az új igazolványt igénylő taxisokat.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Közlekedés az október 23-i hosszú hétvégén  

Október 23-án és az azt megelőző napon több fővárosi helyszínen tartanak megemlékezéseket, emiatt forgalomkorlátozásokra kell számítani és változik az több járatok forgalmi rendje is. Október 22-én, hétfőn a szombati, 23-án, kedden az ünnepnapi menetrend lesz majd érvényben.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.