Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 18. csütörtök, Frigyes

Környezetvédelmi Világnap a Zöld oviban

Újbuda   |   2019, június 5 - 14:26
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az ENSZ 1972-ben nyilvánította június 5-ét Környezetvédelmi Világnappá. Ebből az alkalomból látogatott el a Bükköny utcai Zöld óvodába Hoffmann Tamás polgármester, aki szerint a természeti kincseket nem csak a jeles napokon kell óvni, hanem az év minden napján tenni kell a környezet védelméért.

Fákról és madarakról szóló gyermekdalokkal fogadták a Bükköny Óvodába látogató vendégeket a gyerekek. Hoffmann Tamás polgármester, Molnár László alpolgármester, Csernus László önkormányzati képviselő és Hégli Imre, a Környezetvédelmi Osztály vezetője a Környezetvédelmi Világnap alkalmából látogattak az intézménybe.

Hoffmann Tamás polgármester elmondta, az önkormányzat évek óta kiemelt figyelmet szentel a környezetvédelemre: számos bölcsődében és óvodában található madárbarát- és mezítlábas kert, zöldfal, a gyerekeknek rendszeresen szerveznek kirándulásokat, a természeti jeles napokat minden intézményben ünnepként kezelik. Mindez abban segít, hogy a városias környezetben élők már kisgyerekként meg tanulják óvni a környezetet, felfedezzék és értékeljék a természet kincseit.
Újbuda Önkormányzata szép eredményeket ért el zöld programja révén, a teendők azonban folyamatosak. Szabadtéri fejlesztések keretében 1,2 millió négyzetméternyi zöld területet alakítottak ki, több mint 20 ezer zöld növényt ültettek el, 142 parcellát osztottak ki közösségi kertekben, és több mint 1 milliárd forintot fordít az önkormányzat az intézmények energetikai korszerűsítésére. Az önkormányzat járműparkját elektromos autóflottára cserélte, és a lakosságot is segíti elektromos töltőállomások telepítésével. Magyarországon elsőként Újbuda csatlakozott 2017-ben a világ legnagyobb helyi klíma- és energiaügyi akciójára irányuló városi mozgalomhoz, amelynek tagjai vállalták, hogy 2030-ra jelentős mértékben csökkentik a káros anyag kibocsátást. Ennek részeként Újbuda Önkormányzata hamarosan kedvezményes energiatakarékos izzó vásárt szervez. Több XI. kerületi intézmény büszkélkedhet Országos Zöld Óvoda címmel. Az Albertfalvi Óvoda, amelyhez a Bükköny utcai telephely tartozik, harmadszor kapta meg az Újbuda Környezettudatos Óvodája címet.

Hégli Imre, az önkormányzat környezetvédelmi osztályának vezetője elmondta: a képviselő-testület minden évben jelentősebb összeget szavaz meg a bölcsődék, óvodák és iskolák környezettudatos nevelésére. Ezt a környezetvédelmi osztály az Újbudai Pedagógiai Irodával együtt támogatja és segíti, a zöld program üzenete ugyanis a résztvevő gyermekeken keresztül jut el családjaikhoz, rokonaikhoz – tette hozzá.

Az ENSZ 1972-ben nyilvánította június 5-ét környezetvédelmi világnappá, hogy széles körben hívja fel a figyelmet a környezetszennyezés következményeire, elősegítse az együttgondolkodást és a közös cselekvést, illetve terjessze a fenntartható fejlődés eszméjét.

T. K.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Orgonák éjszakája a 4-es metróban  

A 4-es metró megállói nem csak építészeti szempontból kiemelkedőek, de kultúraközvetítő szerepük is tagadhatatlan, hiszen átadásuk óta számtalan zenei és irodalmi rendezvény helyszínéül szolgáltak már eddig is. Örömmel tudatjuk, hogy zenekedvelő utasaink számára az idei nyár sem telik metrókoncert nélkül, bár a megvalósulás nem mondható éppen hagyományosnak.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.