Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 27. kedd, Szabina

Közös tavaszi zsongás a Bartókon

Újbuda   |   2019, június 3 - 15:08
Nyomtatóbarát változatSend by email

Közösen várta az érdeklődőket idén az ELEVEN Tavasz és az Ablak a Bartókra fesztivál. Az első közös összművészeti hétvégén Buda kulturális főutcája megtelt.

- Sosem volt még ennyire élő a Bartók Béla út és környéke, idén Újbuda Önkormányzata a helyi civilekkel összefogva még elevenebbé tette azt – mondta Ongjerth Dániel, az Eleven Blokk tagja, a program szervezője. Május 30-ától június 2-áig ugyanis programdömping árasztotta el Újbuda kulturális főutcáját és környékét. A Tavaszi Zsongás már csütörtökön elkezdődött a B32 Galéria és Kultúrtér által szervezett Gárdonyi Piknik Speciallal, másnap pedig a Kulturális Tizenegy Egyesület és az Eleven Blokk Művészeti Alapítvány programjaival folytatódott. A hatodik alkalommal megrendezett Eleven Tavasz galériasétával, performanszokkal, kézműves workshoppal, gyerekkoncerttel és felnőtt utcabállal várta a vendégeket. Az Ablak a Bartókra helytörténeti fesztivál az Európai Unió egyik URBACT programja, a Creative Spirits helyi munkájában is részt vesz. Vidám Képregény Kiállítás várta az érdeklődőket a Tranzitban az Eleven Tavasz második napján, amikor a Corvin Rajziskola animáció szakos hallgatóinak Comics kiállításán Balázs Turai és Máté Gergő Muszka animációs szaktanárok interaktív firkálós estje szórakoztatta a közönséget. Az érdeklődők nem csak az alkotásokat csodálhatták meg, hanem egy laza délután is eltölthettek a kávézó teraszán.
Az Ablak a Bartókra fesztiválon a Bartók-negyedben kiállításokra, galériákra hívták fel a figyelmet progresszív, egyedi látásmódú alkotók. Itt is vezetett séták és művészeti események várták az érdeklődőket, a fényfestő Secret Mapping első kiállításával jelentkezett.
Az Újbudai Mecénás program támogatásával nyílt meg a legújabb kiállítás a Gross Arnold Galériában, amelyben a Nemzet Művésze díjjal kitüntetett festő- és grafikusművész életművét és gyűjteményét dolgozták fel, felkészülve a decemberi jubileumi életmű kiállításra. A mostani tárlat Gross művészetéről, mestereinek tiszteletéről vallott megemlékezései köré csoportosult. Június 1-jén „bodies in urban spaces” címmel egy a városon keresztülhaladó táncelőadás vette kezdetét a B32 Galéria és Kultúrtérből indulva. Ebben az előadók a választott negyed közterein vezették végig a közönséget. A fizikai intervenciók láncaként felépülő előadás más szemszögből láttatta a várost a nézőkkel. A kortárs tánc nem csupán a fesztivállátogatók, hanem a járókelők számára is elérhetővé vált.

T. K.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Online fogadóóra dr. László Imrével  

2020november0409:00
»
2020november0410:00

Az online fogadóórák sorát ismét László Imre polgármester folytatja. Beszámol az elmúlt egy hónap eseményeiről, döntéseiről, illetve válaszol az Önök kérdéseire. Ezeket már most feltehetik itt az oldalon Messenger üzenetben vagy az élőben közvetített fogadóóra alatt kommentben.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.