Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 18. csütörtök, Frigyes

Magyar kortárs festők közös kiállítása Ankarában

Újbuda   |   2018, november 15 - 12:19
Nyomtatóbarát változatSend by email

Nézőpontok címmel nyílt közös kiállítása szerda este három magyar festőművésznek Ankarában, a Cagdas (Kortárs) Művészeti Központban. Kondor Attila, Mátyási Péter és Kecskés András mindhárman újbudaiak.

A három alkotó, Kondor Attila, Mátyási Péter és Kecskés András között az egyik összekötő kapocs az, hogy mindannyian Budapest XI. kerületéből, Újbudáról érkeztek. A tárlat Újbuda önkormányzata, valamint az ankarai magyar nagykövetség főszervezésével valósult meg.
Simicskó István, Újbuda országgyűlési képviselője Ankarában az MTI-nek nyilatkozva kiemelte: a magyar-török kulturális kapcsolatok kiválóak, amit ez a kiállítás még élőbbé tesz, a két ország képzőművészei együtt értelmezhetik a világot, kifejezhetik a tudásukat és a belső lelki meggyőződésüket a műalkotásaikban. Rámutatott: a török nép barátként, sőt rokonként tekint a magyar népre, ezt a közös nevezőt pedig érdemes tovább építeni.
Kiss Gábor, Magyarország ankarai nagykövete megnyitójában hangsúlyozta: törökországi tevékenysége során mindig igyekezett feltárni a török-magyar történelmi együttélés ma is élő emlékeit, de legalább ennyire fontos küldetésének tartja, hogy napjaink magyar művészetét is népszerűsítse Törökországban, és segítse a két nép művészeinek találkozását.
Kecskés András és Mátyási Péter az MTI-nek elmondta: először járnak Törökországban, és a mostani az első kiállításuk a kis-ázsiai országban. Kecskés András, aki festőművészként főként a táj és a tér ábrázolásával foglalkozik, közölte: képei kiválasztásánál igyekezett olyan metszetet adni a saját munkásságáról, amelyet reprezentálja őt, de igyekezett "jó egységet teremteni", illeszkedni két alkotótársa világához is. Mátyási Péter emlékeztetett: a tárlat címe Nézőpontok, amely kifejezi, hogy az embernek a 21. században milyen elképzelései lehetnek a művészetről, a festészetről, ennek keretében az ő munkái lightboxokkal, pasztellrajzokkal egészültek ki, további műfaji sokszínűséget adva a kortárs kiállításnak.
A kiállítás Ankarában két hétig látható, utána, november 30-ától Isztambulban kap helyet, Újbuda "testvérvárosának", Bahcelievler kerületnek a polgármesteri hivatalában lesz majd megtekinthető.

MTI

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Orgonák éjszakája a 4-es metróban  

A 4-es metró megállói nem csak építészeti szempontból kiemelkedőek, de kultúraközvetítő szerepük is tagadhatatlan, hiszen átadásuk óta számtalan zenei és irodalmi rendezvény helyszínéül szolgáltak már eddig is. Örömmel tudatjuk, hogy zenekedvelő utasaink számára az idei nyár sem telik metrókoncert nélkül, bár a megvalósulás nem mondható éppen hagyományosnak.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.