Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 11. szerda, Árpád

Megkoszorúzták az áldozatok emlékművét

Újbuda   |   2017, október 23 - 16:04
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az '56-os hősök emlékművénél rótták le kegyeletüket a kerület lakói, a történelmi szervezetek vezetői, valamint Újbuda vezetői. A Móricz Zsigmond körtéri harcok egykori fegyver- és lőszerraktárát öleli körbe az a különleges emlékmű, amelyet tavaly adtak át az október 23-i forradalom évfordulójára.

- Az ember önkéntelenül is tiszteleg az áldozatok emléke előtt, ha az alkotást szemléli, hiszen a betongyűrűbe vésett Örkény István idézet csak lehajtott fejjel olvasható - fogalmazott Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere, aki szerint 1956 emlékezete örökre bevésődött a nemzet lelkébe. Szerinte 1956. október 23-án Magyarország és Budapest neve ismét felkerült a térképre, igazodási pont lett a világ számára. - Bár a szabadság november 4-e után elbukott, a magyarok szívében továbbra is megmaradt a hűség, az önfeláldozás, a szabadság és a nemzeti becsület - mondta. A politikus arra is emlékeztetett, hogy az ünnep mindig a munkanapok után érkezik, úgy véli, most is dolgozni kell a szabadságért.

Az '56-os hősök kapcsán a honvédelmi miniszter Simicskó István úgy fogalmazott, nemcsak az tiszteletre méltó bennük, hogy lázadtak az elnyomás, a rájuk erőltetett rendszer ellen, hanem hogy mindezt elsőként tették meg. A politikus szerint példaértékű az az összefogás, amivel kiálltak a szabadságukért, a magyarság jövőjéért. Úgy véli, '56 üzenete ma is aktuális. - Egy nemzetet, egy közösséget sokféle tett és cselekedet minősít, például, hogy képesek vagyunk-e összefogni, megtalálni a nemzeti közös nevezőt, egységesen kiállni nemzeti ügyeink mellett. ugyanúgy látjuk-e a veszélyeket és ugyanúgy akarjuk-e orvosolni a bajokat. Abban, hogy a gyermekeinknek legyen hazája és magyarként éljék az életüket, abban nem lehet vitát nyitni. Ez egy nemzeti közös ügy - fogalmazott Újbuda országgyűlési képviselője, aki szerint addig lesz magyar ember, amíg van magyar haza.

A köszöntő beszédek után Újbuda vezetői, a pártok helyi képviselői, a történelmi szervezetek és civil résztvevők megkoszorúzták az emlékművet.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Egységes társadalombiztosítási járulékot vezetnek be  

Újraszabályozta szerdán az Országgyűlés a társadalombiztosítási (tb) ellátások összes rendelkezését: egységes, 18,5 százalékos társadalombiztosítási járulékkulcsot határoztak meg jövő júliustól, és új rendelkezés az is, hogy aki nem fizeti az egészségügyi szolgáltatási járulékát, három hónap után elesik az egészségügyi szolgáltatás térítésmentes igénybevételének lehetőségétől.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.