Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 17. vasárnap, Hedvig

Művészeti tábor – otthon

Újbuda   |   2020, április 28 - 10:53
Nyomtatóbarát változatSend by email

A családi vesztegzár idején rengeteg kreativitásra, ötletre lehet szükségük a szülőknek ahhoz, hogy elviselhetővé tegyék a gyerekeknek a szobafogságot. Az unalmat olyan játékokkal is el lehet űzni, amelyek képességfejlesztésre is jók.

A Pixel Art digitális művészeti ág a grafikai szoftverek használatából született, a lényege, hogy a képeket pixel szinten, kockánként szerkesztik. Ezen az elven működtek a ’80-as években az első számítógépes játékok grafikái, aztán a technológia fejlődésével egyre professzionálisabbá vált a dizájnjuk. Az utóbbi években a gyerekek körében roppant népszerű Mine­craft hozta vissza a köztudatba a 8–16 bites képeket, olyannyira hogy a játékkészítők is egyre több pixelekre épülő kreatív csomagot dobtak a piacra. Ma pillanatok alatt elkészíthetjük ezekkel a gyerek kedvenc rajzfilmfiguráját, sőt, a mozaikon alapuló sablonok segítségével akár keresztszemes hímzéseket és vasalható gyöngyfigurákat is alkothatnak a kicsik.

Ugyanezen az elven működik az a dekorációs/művészeti technika is, amikor buborékfóliába festéket fecskendeznek, igaz, ez már jóval nagyobb energiát igényel. Ha otthon nincs ilyen eszközünk, egy kis kreativitással magunk is kitalálhatunk néhány ötletes játékot, ami nemcsak leköti a gyermekek figyelmét, de a logikájukat és a koncentrációs képességüket is fejleszti. Egy adott keretben végzett színezéssel fejleszthető a mátrixban gondolkodás, emellett matematikai műveletek gyakorlására is alkalmas lehet.

„Tollbarajz”

Ez a játék viszonylag egyszerű, kicsiknek is könnyen megy. Keressünk egy egyszerű pixel art képet a neten, a kockák üres hálózatát rajzoljuk fel egy kockás füzetlapra. Tegyünk ki zsírkrétát vagy színes ceruzát a gyereknek, majd kezdjük el sorban diktálni, hogy milyen színű és hány darab kocka követi egymást. Ha mindent jól csinált, akkor a végén tökéletes képet alkot. (A Pinterest oldalon sok ilyen sablont találunk, ha beírjuk a keresőbe, hogy pixel art templates.)

Pixel matek játékosan

Melyik szám milyen színű? Biztosan sokan emlékeznek azokra a fejtörőkre, ahol egy képen található mozaikdarabokat aszerint kellett egy adott színre festeni, hogy milyen szám volt beleírva. Ilyen feladatok a neten is fellelhetők – például itt: www.coloringsquared.com –, de magunk is elkészíthetjük őket, ráadásul bonyolíthatjuk úgy, hogy a kockák matematikai feladatokat tartalmazzanak, ahol az eredményeket kell a hozzájuk tartozó színnel kifesteni. Hoztunk is egy példát erre a játékra.

Lego Art

Ez a játék elég időigényes, tehát ha szeretnénk órákig lekötni valamivel a gyereket, akkor a Lego Art különösen jó megoldás lehet. Első lépésként öntsük ki a LEGO-elemeket a szoba közepére, és kérjük meg, hogy színek szerint csoportosítsa a darabokat. Ha megvan, vegyük elő a kiszemelt pixel art sablont, és annak segítségével rakjuk össze a gyerek kedvenc mesefiguráját – az építés élménye mellett így új játékkal is gazdagodik.

Kincskereső, az örök sláger

A kincsvadászathoz elég egy papír és egy toll, a helyszín nagyjából bármi lehet; a játékot aszerint variálhatjuk, hogy kertben, lakásban, esetleg egyetlen helyiségben játsszuk-e. A papírt vágjuk 12 részre, ezekre írjuk rá (óvodásoknál rajzoljuk) le azokat a helyeket, ahol a „nyomok” lesznek. Ez lehet a fa töve, a mosógép, a hűtő, a könyvszekrény, vagy akár a klaviatúra. Válasszuk ki a kezdő nyomot, a többit számozzuk be egytől tízig, a 11-es cetlin maga a megfejtés, a kincs legyen. A számozott lapokat úgy rejtsük el, hogy a rajtuk lévő írás vagy rajz a következő helyről adjon információt. Az utolsó állomásnál meglepetés várja a kicsiket, ami lehet csoki, játék, vagy akár egy kedves rajz is. A vadászatot még izgalmasabbá tehetjük, ha a nyomokon egy-egy betűt vagy más kódot is találhatnak a résztvevők, amelyek mögött plusz feladat áll. Ez a játék megunhatatlan, és ha ügyesen rejtjük el a tárgyakat, akár órákig is leköthetjük vele a gyermekek figyelmét.

Ráncfelvarrás után

A lomtalanítások elmaradása miatt most sokan nem tudják, hogyan szabaduljanak meg a selejtezni kívánt bútoroktól, holmik­tól. Kis fáradsággal új funkciót találhatunk már nem használt tárgyainknak, ez a polc például másfél óra alatt babaházzá alakult.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Kajak-kenu: Kisbán Zsófia világbajnoki ezüstérmes  

MTI/Szigetváry Zsolt

Óriási sikert hozott a Koppenhágában megrendezett kajak-kenu világbajnokság a magyaroknak: az éremtáblázaton az első helyen zártak, hat aranyat, nyolc ezüstöt és négy bronzot hoztak haza Dániából.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.