Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
január 20. hétfő, Fábián, Sebestyén

Önkéntes tér az Esélyek utcájában

Újbuda   |   2017, május 19 - 12:28
Nyomtatóbarát változatSend by email

Újbuda Önkormányzata az önkéntesség, az önkéntes munka pozitív hatásainak kiaknázásához célul tűzte ki, hogy 2020-ra megduplázza a kerületen belül mért önkéntes aktivitást – többek között erről tanácskoztak vállalati, civil szervezeti, állami és önkormányzati szakemberek az Esélyek utcája egyik rendezvényén.

Az önkéntesség előmozdításáért fogtak össze vállalatok, civil szervezetek és az önkormányzat az Esélyek utcáján, Újbuda Önkormányzatának esélyegyenlőséget és családbarát szemléletet támogató rendezvényén. Megvitatták a három szektor együttműködési lehetőségeit annak érdekében, hogy kiterjesszék a közösségekért végzett újbudai aktivitásokat.

Egy 2015-ös felmérés szerint Újbuda lakosságának 13 százaléka tagja egyesületnek vagy klubnak, és 4 százaléka végez önkéntes munkát. A felmérés szerint ugyanakkor nagyfokú a nyitottság is: a kerület lakóinak további 4 százaléka szívesen kapcsolódna be önkéntes programba, a jelenleg aktívak közül pedig közel 40 százalék végezne gyakrabban önkéntes tevékenységet.

„Újbuda Önkormányzata feladatának tekinti a lehetőség biztosítását, a megfelelő körülmények megteremtését az önszerveződő kezdeményezések megerősödéséhez. A helyi közösségek erősítése kapcsán fő célkitűzésünk, hogy 2020-ra minden negyedik újbudai aktív részesévé válhasson a kerület civil életének, valamint megduplázódjon az önkéntes munkában részt vállalók száma” – mondta Molnár László, Újbuda Önkormányzatának alpolgármestere. „Számos intézkedést tettünk ennek megvalósítására, többek között létrehoztuk az idősek támogatására az Újbudai Önkéntes Koordinációs és Módszertani Központot, az Újbudai Humán Szolgáltató Központ Önkéntes csoportja pedig a foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesülők számára koordinálta az önkéntes munkát a kerületben. Emellett aktívan keressük a partneri együttműködéseket a helyi értéket teremtő civil szervezetekkel és vállalkozásokkal, akár olyan programokon keresztül, mint az Esélyek utcája és a hozzá kapcsolódó rendezvények” – tette hozzá Molnár László.

Az Esélyek utcája program tavalyi elindítása valós társadalmi célú partnerségeket hozott létre civilek és vállalatok között az önkormányzat közvetítésével. „Aktív közreműködőként kívánjuk bevonni az Esélyek utcájába mind a helyi gazdasági élet, mind pedig a helyi civil szektor szereplőit, hiszen ezek azok a szervezetek, amelyek értéket termelnek, munkahelyeket hoznak létre, adófizetésük és társadalmi szerepvállalásuk során hozzájárulnak Újbuda fejlődéséhez” – értékelte az eseményt Csernus László, Újbuda Önkormányzatának CSR (társadalmi felelősségvállalás) tanácsnoka. „Az önkéntesség jó hívó szónak bizonyult, hiszen számos szinten megvalósulhat: érinti a lakosságot, a civil szektort, de ugyanúgy a vállalatokat is, amelyek saját szervezetükön belül hoznak létre önkéntes programokat” –tette hozzá Csernus László. A szakember kiemelte Újbuda Polgármesteri Hivatalának munkatársai is évek óta folyamatosan vesznek részt önkéntes tevékenységekben, például a Sas-hegy természetvédelmi és élőhelykezelési munkáiban, a Világnyitók – Jobb velünk a világ! című, fogyatékos emberek integrációját segítő szemléletformáló program, avagy a gyermeknapi rendezvények lebonyolításában.

Újbuda

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Együttműködés az Auchan áruházzal  

Újbuda Önkormányzata kiemelt figyelmet fordít arra, hogy az esélyegyenlőség elve alapján javítsa a hátrányos helyzetű, nehézségekkel küzdő lakosok életminőségét. Ennek jegyében kötött egyezséget az Auchan Magyarországgal, a megállapodást László Imre polgármester és Balázs Ildikó, az üzletlánc Savoya parki áruházának igazgatója írta alá.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.