Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 19. szombat, Nándor

Összművészeti fesztivál a Budapest100-on

Újbuda   |   2019, május 6 - 15:10
Nyomtatóbarát változatSend by email

Összművészeti fesztivállal csatlakozott a Fiatal Írók Szövetsége (FISZ) az idei Budapest100 rendezvényhez. Az építészeti értékekkel foglakozó urbanisztikai programot kilencedik alkalommal rendezték meg társszervezetek és önkéntesek bevonásával. A FISZ célja az volt, hogy képet adjon a főváros kulturális életéről.

Kétnapos programmal csatlakozott a Budapest100-hoz a Fiatal Írók Szövetsége. A B32 Galéria és Kultúrtérben megrendezett KÉP SZÖVEG BUDAPEST összművészeti fesztiválon a képző- és fotóművészet, a zene, az irodalom, valamint az előadóművészet is szerepet kapott. A Budapest100 idén a Bauhausra fókuszált, de a FISZ révén az építészeti irányzat irodalomra és a képzőművészetre gyakorolt hatásáról is szó volt.

Szombaton Szilágyi Zsófia, a Szegedi Tudományegyetem professzora beszélt a ’30-as, ’40-es évek irodalmi életéről, Móricz Zsigmond építészet, különösen a Bauhaus iránti rajongásáról. Térey János és Poós Zoltán a város épített környezetének zenei, irodalmi összefüggéseit elemezték előadásukban, és beszéltek arról is, miként hatottak a város helyszínei munkásságukra. Gáti György fotóművész Budapest-sorozatának képeihez a FISZ tagjai írtak novellákat és verseket, amelyeket a Nézőművészeti Kft. színészei - Scherer Péter, Katona László és Simkó Katalin - olvastak fel.

Vasárnap Zeke Gyula újságíró és tanár beszélt a budapesti kávéházak, presszók életéről, majd kortárs szerzők vallottak a művészetükre ható fővárosi helyszínekről, amelyek munkáikban is szerepelnek. Izsó Zita, Neszlár Sándor, Pataky Tamás és Seres Lili Hanna olvastak fel műveikből. A filmtörténettel Gelencsér Gábor, Gyárfás Dorka és Huber Zoltán foglalkozott a Mai magyar filmsorozatok Budapestje című kerekasztal-beszélgetésen.

A programkínálatot a MOME-hallgatóinak Bauhaus-stílusú illusztrációiból nyílt kiállítása színesítette, a tárlatot Szederkényi Olga újságíró, rendező nyitotta meg. A fesztivált Grecsó Krisztián és Kollár-Klemencz László zenés irodalmi estje zárta.

D. B. S.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Választási eredmények Újbudán  
 

Országosan 48,45 százalékos részvételi aránnyal zárult az október 13-án megrendezett önkormányzati választás. A XI. kerületi névjegyzékben szereplők több mint fele (57,83 százalék) ment el voksolni - derül ki a Nemzeti Választási Iroda adataiból. A választói akarat értelmében Dr. László Imre, a Momentum-Dk-Mszp-Párbeszéd-Lmp közös jelöltje lett Újbuda polgármestere, a főpolgármester-választást Karácsony Gergely nyerte, ugyancsak az ellenzéki összefogás (Momentum-Dk-Mszp-Párbeszéd-Lmp) pártjait képviselve. (Az adatok 100 százalékos feldogozottságúak, de az eredmények nem véglegesek.)

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.