Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 21. hétfő, Máté, Mirella

Poptörténeti emléktáblát avattak az FMH-ban

Újbuda   |   2016, május 24 - 13:47
Nyomtatóbarát változatSend by email

Újabb poptörténeti emléktáblát avattak Újbudán, ezúttal a Fővárosi Művelődési Ház tiszteletére. Az NKA Cseh Tamás Program emléktábláját Szörényi Levente leplezte le május 21-én.

Átadták a Cseh Tamás Program hetedik poptörténeti emléktábláját. Vass Norbert a program koordinátora elmondta, a kulturális örökség részét képezi az elmúlt néhány évtized könnyűzenei történelme, az emléktáblákkal azokat a helyszíneket jelölik, ahol olyan események zajlottak, amelyek jelentős hatást gyakoroltak a magyar kultúrára. Újbudán ez már a harmadik ilyen tábla, az elsőt a Lágymányosi Közösségi Házra emlékezve a MÚ Színházban, a másodikat a BME épületénél, az Egry József utcai E-Klubnál avatták fel. Poptörténeti emléktábla található továbbá az egykori Ifipark területén a Várkert Bazárban, a Balzac utcai egykori Bosch Klub homlokzatán, a pesterzsébeti Csili Művelődési Ház színháztermének előterében, valamint a MHV Rottenbiller utcai stúdiójának homlokzatán is.

Szűcs Ferenc, a Fővárosi Művelődési Ház igazgatója kiemelte, az FMH számára kezdettől fogva fontos a közösségi szemlélet és büszkén gondolnak vissza az intézmény könnyűzenei múltjára. Gittinger Tibor, az Illés Kluboschok Baráti Körének vezetője visszaemlékezett a klubhagyományra, a táblát az FMH legendás körtermének egyik legnagyobb hőse, Szörényi Levente leplezte le.

Az 1951-ben épült és a közelmúltban megújult FMH-ban több évtizede folyamatosan megrendezik az Illés Klubot, amelynek mai sztárvendége a nagymúltú zenekar énekes-gitárosa mellett egy 10 éves tehetség, Fehér Ádám gitáros volt, aki fellépett az est folyamán több zenekarral, köztük a rock-legendával is.

D. B. S.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Tesztek és módszerek: Az igények nőnek, a lehetőségek szűkülnek  

Ezentúl 19 500 forintnál nem lehet többet kérni a koronavírustesztért – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a szeptember 16-i kormányülés után. A döntés nagyon megosztotta az érintetteket. Miközben a lakosság jelentős részének ez még így is megfizethetetlen, addig a magánegészségügy szereplői közül többen fontolgatják, hogy kilépnek a piacról, a hatósági ár ugyanis nem mindig fedezi a költségeket. Az egyre aggasztóbb járványhelyzetben viszont a tesztelési kapacitások növekedésére volna szükség, miután az állam lehetőségei végesek, van, hogy egy hét is kell a hatóságilag elrendelt teszt eredményének megszületéséhez.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.