Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 17. hétfő, Paszkál

Portrékarikatúrák Kelenvölgyben

Újbuda   |   2018, november 30 - 13:01
Nyomtatóbarát változatSend by email

December 5-ig tekinthető meg a Kelenvölgyi Közösségi Házban Jeney Klára és Fábry János portrékarikatúráiból megrendezett tárlat.

A „NEVES ELŐDEINK ÚJBUDÁN” címmel létrehozott kiálításra a Fábry János által megrajzolt Kelenvölgyi (h)Ösök arcképcsarnok portréin kívül Újbuda híres íróiról és költőiről is készültek új munkák.
Az elődök közül Őrmezőn élt Zelk Zoltán költő, prózaíró, Kelenvölgyben lakott és alkotott a 2011-ben elhunyt Bálványos Huba Munkácsy Mihály-díjas grafikusművész, egyetemi tanár. A Bartók Béla úton lévő és ma is üzemelő Hadik a klasszikus belső terével és annak berendezéseivel egyike Budapest híres és nagy irodalmi kávéházainak. Az 1906-tól 1940-ig működő kávéház az 1920-as években élte fénykorát, megfordult itt több nevezetes író, költő, művész, köztük Karinthy Frigyes, Kosztolányi Dezső, Móricz Zsigmond, Heltai Jenő, Déry Tibor, Füst Milán, Hunyady Sándor, Rejtő Jenő, Nagy Lajos, Tóth Árpád és sokan mások. Karinthy Frigyes a kávéházakban dolgozott, sakk-kör is működött itt, amelynek ő volt az elnöke. A tárlatot Szebeni Dóra közművelődési vezető nyitotta meg november 9-én, közreműködött a Kelenvölgyi Női Kórus Tóth Elekné Szentmiklósi Mária vezetésével.


LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.