Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 28. szerda, Szabolcs

Retro stúdióüvegek a Trezorban

Újbuda   |   2020, február 24 - 13:37
Nyomtatóbarát változatSend by email

Vida Zsuzsa Ferenczy-díjas üvegművész korai alkotásaiból nyílt kiállítás a B32 Galéria és Kultúrtér Trezor Galériájában február 20-n.

A hatvanas-hetvenes évek formatervezése a tárgyak használati funkciójának kedvezett, kevesebb lehetőséghez juttatva ezáltal a hazai üvegipar művészeit. Ugyanakkor a ’60-as években indult a stúdióüveg-mozgalom: az amerikai Toledói Egyetemen Harvey Littleton és Dominick Labino beindították hutájukat és kialakult a modern szemléletű üvegtervezés is.

Vida Zsuzsa akkoriban a budapesti Képző- és Iparművészeti Gimnáziumban tanult, majd a prágai iparművészeti főiskola ösztöndíjasaként ismerte meg a cseh üvegkultúrát. Pályáját az egyedi alkotó módszerek kidolgozása és a kísérletezés jellemzi. Az anyag, a fény-árnyék játéka, az átlátszóság, a tükröződés változatossága újabb és újabb „funkcióvesztett” szobor készítésére inspirálta. Nem hagyományos használati eszközöket és dísztárgyakat tervezett, hanem autentikus, magas színvonalú műveket.
Vida Zsuzsa kiállítása március 13-áig látható a B32 Galéria és Kultúrtérben.

D. B. S.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.