Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 5. szombat, Vilma

Sok dráma után happy end

Újbuda   |   2018, július 4 - 15:04
Nyomtatóbarát változatSend by email

A közelmúltban ünnepelte 80. születésnapját Sándor György Kossuth-díjas előadóművész – öndefinicíója szerint humoralista. A sándorgyuri – nyolcvan év ötven percben címmel film készült az életéről, amelyet június közepén mutattak be az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Ebből az alkalomból beszélgettünk Újbuda díszpolgárával, aki nem szereti, ha magázzák, és saját bevallása szerint még mindig nem nőtt fel.

Kocsis Tibor, A sándorgyuri rendezője elárulta, hogy nem volt egyszerű a készítés folyamata. Volt sok dráma, tragédia, de a vége happy end. Szereted a rólad készült filmet?
Csoóri Sándor mondta annak idején, hogy „dráma nélkül nincs katarzis”. Pokolra mentünk, mint a dudások, végigcsináltuk, összevesztünk háromszor, kibékültünk nyolcszor, végül úgy érzem, nagyon vállalható produkció lett belőle.

Szerinted mit fog szeretni a néző belőle?
Tizenöt ember nyilatkozik rólam, egyikük zseniálisabb, mint a másik. Csak néhány példa: Eperjes Károly, Szinetár Miklós, Jelenits István, Verebes István, Farkasházy Tivadar, Szörényi Levente, Bródy János. Ahogy magam is mindig vállaltam a híd szerepét, a rólam készült filmnek is arról kellett szólnia, hogy összehozza ezeket a nagyszerű művészeket.

Mi volt a forgatás legemlékezetesebb pillanata?
Miskolcon, a Nagyszínházban léptem fel, felhívtam Kocsis Tibort, hogy itt forgatniuk kellene, ő pedig autóba ült, és meg is érkezett a telt házas előadásra. Arra kértem, hátulról filmezzen, a függönyrésen át, hogy a közönség legyen a fő téma, a hatalmas nézőtér és a sok-sok ember. Gyönyörűen megoldotta. Olyan mozzanat került így a filmünkbe, amikor egy Pilinszky-verset szavalok, amelynek a hitemet köszönhetem. Igazából nem is látszom, csak a hangom hallatszik és Pilinszky. Ez lett a csúcspontja a filmnek szerintem. Ilyen pillanatokért érdemes élni.

Mit tervezel a következő 80 évre?
Te most azt hiszed, hogy viccelsz velem. Bár tisztában vagyok vele, hogy nem fogok még 80 évig élni, de az biztos, hogy most még nem vagyok kész. Készülök valahová, mert eleve úgy vagyunk teremtve, hogy aki 50, 60, 80 esztendőt él, képtelen az isteni tervet teljesíteni. Nem tudja sem egy Nobel-díjas, sem egy Teréz anya, még akinek kiemelkedően magas az IQ-ja, az sem képes rá, mert lehetetlen. Eleve meg kell halnunk – az önzőségünknek is, meg egy csomó mindennek –, hogy kiléphessünk ebből az egydimenziós földi életből, és teljesíthessük Isten tervét.


(Dabis Balázs Silvius)

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Több a fertőzött, mint hisszük - Interjú Pusztai Erzsébettel

A járvány elleni védekezés állami feladat, de nekünk is mindent meg kell tennünk, hogy megóvjuk magunkat - állítja dr. Pusztai Erzsébet infektológus, volt egészségügyi államtitkár. - Azaz maszk, távolságtartás, kézfertőtlenítés. Hozzátette, fontos lenne, hogy a jatóságok képesek legyenek felderíteni a fertőzötteket, hogy el lehessen különíteni őket a további fertőzés megakadályozásához. Figyelmeztetett, hogy sokkal több a fertőzött, mint ahányról tudunk - ezért is nagyon óvatosnak kell lenni.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.