Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 9. kedd, Franciska, Fanni

Szolgáltatói jellegét erősítené a magyar kultúrdiplomácia

Újbuda   |   2015, július 15 - 12:49
Nyomtatóbarát változatSend by email

Kulturális és tudománydiplomáciáról folyt az eszmecsere a Balassi Intézetek éves találkozóján.

Július 7-8-én tartották a külföldi magyar intézetek igazgatóinak éves találkozóját a Gellérthegyen, a Balassi Intézetben. Az idei fórum elsősorban a kulturális- és tudománydiplomácia külgazdasági és külügyi stratégiában betöltött szerepével foglalkozott. Hammerstein Judit főigazgatója értékelte a kultúrdiplomáciában lezajlott strukturális átalakítások eredményeit. Szerinte a huszonegy országban működő huszonhárom magyar kulturális intézetnek még inkább meg kell mutatnia, hogy Magyarország innovatív, modern, gazdag, változatos, nyitott és befogadó kultúrával rendelkezik. A Balassi Intézet előtt álló új feladatok közé sorolta a szolgáltató jelleg megerősítését, a szakmai munka hangsúlyosabbá tételét, valamint stratégiai együttműködések kialakítását a nagy kulturális intézményekkel. - Tartalmi minimumot kell meghatározni a magyar kulturális intézetek számára, hogy tudatosabban tervezhetőek legyenek a programok, és érzékelhetőbbé váljon, hogy a huszonhárom intézet ugyanazt az országot és kulturális diplomáciai célkitűzésrendszert képviseli – tette hozzá.

A főigazgató kiemelte: a Publishing Hungary elnevezésű program több mint három éve támogatja a magyar irodalom és könyves kultúra népszerűsítését külföldi vásárokon. A magyar megjelenés következő fontos állomása a göteborgi könyvvásár lesz. Szeptemberben Európa második legnagyobb könyves seregszemléjén Magyarország lesz a díszvendég, melyen népes íródelegáció képviseli hazánkat. A tematikus programok témái közé tartozik majd 1956, Budapest és a Balaton-felvidék, valamint a Magyarországon élő kisebbségek (kiemelten a zsidóság és a cigányság) helyzete. 2016-ban további két fővárosban, Tajpejben és Varsóban is díszvendégként mutatkozhat be Magyarország, illetve a magyar irodalom.

K.V.LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Négyszer annyi a fertőzött Budapesten, mint két hónapja  

Budapest vezetése szerint a valódi megoldást a tömeges oltás jelenti – hangsúlyozta közleményében a Fővárosi Önkormányzat azt követően, hogy a legutóbbi tesztelés a fertőzöttségi helyzet jelentős romlását mutatta.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.