Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 23. hétfő, Tekla

Tavaszi zsongás a Malomban

Újbuda   |   2019, március 29 - 13:21
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Fehérvári úti Malom Galériában T. Szabó Magda vidám, tavaszi képeiből nyílt kiállítás március 27-én. Köszöntőt mondott Ludányi Attila önkormányzati képviselő, citerán Kiss László játszott. A Bklub-Galéria Egyesület szervezésében látható tárlat április 23-ig várja az érdeklődőket.

T. Szabó Magda 1958-ban a Képző- és Iparművészeti Gimnáziumban kezdte művészeti tanulmányait, abban az intézményben, amit 1778-ban Mária Terézia alapított Schola Graphidis Budensis néven. Az iskola igazgatója a szentendrei művésztelep alkotója, Kántor Andor festőművész volt, alakrajzot és ábrázoló geometriát olyan művészek oktattak, mint Viski Balázs László és Sikuta Gusztáv. A történelmet és a művészettörténetet M. Kiss Pál és Maksay László tanították, de az orosztanár Sárpataky László és a kémiát tanító Molnár Róza „Rózsi néni” is akadémiát végzett festőművész volt. A kisképzőről a Budapesti Műszaki Egyetemre vezetett az út, ahol 1967-ben okleveles építészmérnökként végzett T. Szabó Magda. A gellérthegyi, Számadó utcai társasházak tervei mellett számos épülettervet készített, közülük sok meg is valósult. Aktív tervezői pályáját befejezve tért vissza a képzőművészethez. Az egykori iskolájában működő Székely Bertalan Képzőművészeti Kör tagjaként heti rendszerességgel folytat rajztanulmányokat, illetve nagy lelkesedéssel fest. Itt készült alkotásai április 23-ig láthatók a Malom Galériában.

D. B. S.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Ismét lesz T-MA verseny  

Harmadszor indítja útjára a Képességforrás Egyesület az Összefogás Újbudáért Egyesülettel közösen a T-MA versenyt, amely részben kompetencia alapú, részben a megszerzett ismeretek kreatív felhasználásán alapszik. Idén újdonság a digiértés, vagyis a digitális formában megjelenő információk, szövegek értelmezése, a köztük való gyors és megbízható eligazodás. A rendezvényről az ötletgazda, Nagyné Antal Anikó önkormányzati képviselő beszélt.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.