Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 27. vasárnap, Adalbert

Tavaszi zsongás a Malomban

Újbuda   |   2019, március 29 - 13:21
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Fehérvári úti Malom Galériában T. Szabó Magda vidám, tavaszi képeiből nyílt kiállítás március 27-én. Köszöntőt mondott Ludányi Attila önkormányzati képviselő, citerán Kiss László játszott. A Bklub-Galéria Egyesület szervezésében látható tárlat április 23-ig várja az érdeklődőket.

T. Szabó Magda 1958-ban a Képző- és Iparművészeti Gimnáziumban kezdte művészeti tanulmányait, abban az intézményben, amit 1778-ban Mária Terézia alapított Schola Graphidis Budensis néven. Az iskola igazgatója a szentendrei művésztelep alkotója, Kántor Andor festőművész volt, alakrajzot és ábrázoló geometriát olyan művészek oktattak, mint Viski Balázs László és Sikuta Gusztáv. A történelmet és a művészettörténetet M. Kiss Pál és Maksay László tanították, de az orosztanár Sárpataky László és a kémiát tanító Molnár Róza „Rózsi néni” is akadémiát végzett festőművész volt. A kisképzőről a Budapesti Műszaki Egyetemre vezetett az út, ahol 1967-ben okleveles építészmérnökként végzett T. Szabó Magda. A gellérthegyi, Számadó utcai társasházak tervei mellett számos épülettervet készített, közülük sok meg is valósult. Aktív tervezői pályáját befejezve tért vissza a képzőművészethez. Az egykori iskolájában működő Székely Bertalan Képzőművészeti Kör tagjaként heti rendszerességgel folytat rajztanulmányokat, illetve nagy lelkesedéssel fest. Itt készült alkotásai április 23-ig láthatók a Malom Galériában.

D. B. S.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Negyedóra Dr. Gara Imrével

’Mindenki a vakcináról beszél, pedig lehet, hogy a gyógyszer hamarabb célba ér’ – vallja dr. Gara Imre orvosprofesszor. A szakértő szerint ma már számos ígéretes gyógymód, meglévő vagy éppen fejlesztés alatt álló orvosság és biológiai terápia vizsgálata zajlik a világban, amelyek közül bármelyikről kiderülhet, hogy segít a koronavírus legyőzésében. A professzor azt sem tartja kizártnak, hogy épp egy magyar találmány fog áttörést hozni a gyógykezelésben. Dr. Gara Imre az orvosi kutatások aktuális eredményeiről, az alternatív gyógymódok hátrányairól, valamint a vírustagadás pszichológiai okairól is beszélt az Újbuda TV-nek.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.