Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
január 20. csütörtök, Fábián, Sebestyén

Tömegeket vonzott a kerületi egészségnap

Újbuda   |   2014, május 26 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email
Családi Egészségnap volt hétvégén a Szent Kristóf Szakrendelőben. Az egész napos rendezvényen ingyenes egészségügyi fórumra, szűrésekre, mérésekre és bemutatókra várták az érdeklődőket. Az eseményen Pelczné Gáll Ildikó EP képviselő arról beszélt, Európában is az egészséges életmódra nevelésért küzdenek a képviselők.

Hosszú sorokban várakoztak a kerületiek szombat reggel a Szent Kristóf Szakrendelő előtt, hogy részt vegyenek az intézmény családi egészségnapján. Az rendezvényen a vérnyomás-, vércukor-, illetve koleszterinszint mérés mellett, speciálisabb szűrésekre is lehetett jelentkezni. A látogatók csontsűrűség mérésen, allergia, urológiai és szájüregi daganatszűrésen és szemvizsgálatokon is részt vehettek, de egészségügyi tanácsadás is várta az érdeklődőket.

A szűrővizsgálatok előtt Pelczné Gáll Ildikó EP képviselő beszélt a kormány egészségügyi rendszert javító, hatékonyságnövelő intézkedéseiről. Szerinte a kormány kiemelt feladata, hogy az eü intézményeket jó színvonalon tartsa és fejlessze; sorra újulnak meg a szakrendelők, melyek között országos ellátottsággal bíró egészségfejlesztési irodákat is létrehoznak. Hozzátette: a fejlesztési források tekintetében hangsúlyos szerepet kap az egészség a következő hétéves ciklusban.

A képviselő említette, hogy Brüsszel nemrég az élelmiszerek címkézését szabályozta. Az termékek csomagolásán ezután nemcsak az összetételt (energia, zsír, fehérje, szénhidrát, rost) kell feltüntetni, hanem színjelzéssel is jelölni kell a tápanyagok mértékét.

Hoffmann Tamás polgármester szerint évi nyolcszázezer orvos-beteg találkozó bizonyítja, hogy a Szent Kristóf Szakrendelő dolgozói magas színvonalon végzik munkájukat, és ezért a betegek bizalommal fordulnak feléjük. A polgármester beszélt a gyermekellátás fejlesztésével kapcsolatos önkormányzati beruházás terveiről is. Elmondta, hogy a jelenleg üresen álló - fővárosi tulajdonú - Váli utcai Fényes Elek Szakközépiskolát venné át a kerület, amit aztán szakrendelővé alakítanának, ezzel is bővítve a szomszédos Szent Kristófban működő gyermekszakrendelést. A beruházásnak köszönhetően az intézmény jobb körülmények között és magasabb színvonalon látná el a gyermekeket. A szakrendelő bővítése nem terheli meg a kerületi költségvetést, mivel az önfenntartó módon működne majd – tette hozzá a polgármester.

T.D. - ÚjbudaTV

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.