Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 22. hétfő, Előd

Történelmi festmények a kortárs festészetben

Újbuda   |   2016, október 19 - 15:07
Nyomtatóbarát változatSend by email

A magyar középkor és a Képes Krónika világa elevenedett fel a Gazdagréti Közösségi Házban október 18-án. A Magyar Festészet Napja alkalmából Dudás Gyula festőművész képeiből nyílt historizáló kiállítás.

A Festészet Napján Dudás Gyula festőművész képeiből nyílt tárlat „Aranykor" címmel a Gazdagréti Közösségi Házban. Az alkotó első olajfestménye 1979-ben készült, azóta is ilyen képeket készít. Kedvenc témája a magyar történelem, a középkori királyok, ihletet leginkább a Képes Krónika ikonjaiból és miniatűrjeiből merít. Az Aranykor című kiállításon a zenét furulyán Kalmár Lajos szolgáltatta.

Immár tizenötödik alkalommal ünnepelt együtt alkotó és közönsége Szent Lukács napján, azaz Magyar Festészet Napja alkalmából október 18-án. A festőművészek ilyenkor azzal a céllal "lépnek ki" műtermeikből, hogy minél szélesebb közönséghez eljuttassák a magyar kortárs festészet alkotásait, bemutassák a különféle irányzatokat. Szántai Lajos művészettörténész szerint - ő nyitotta meg Dudás Gyula kiállítását is - a kortárs művészet és a történelmi tárgyú, a Képes Krónikához hű irányzat egyáltalán nem áll egymástól távol. Úgy véli, Dudás ezzel a bátorságot képviseli képviseli kortársai között. - Másik erőssége a szín- és ecsetkezelésben rejlik - állítja Szántai, aki szerint a mai festők közül kevesen tudnak úgy eget ábrázolni, mint Dudás Gyula.


A 2002-ben indult kortárs festészetet támogató kezdeményezés, a Magyar Festészet Napja, az elmúlt években többhetes rendezvénysorozattá nőtte ki magát. A képzőművészeti program célja a magyar kortárs festőművészet megkedveltetése és népszerűsítése. Idén Esztergomban tárják az érdeklődők elé a Festészet napi fő kiállításokat, ráadásul az eseményekhez több társművészeti rendezvény is társul, a zene, színház és előadó művészet területeiről.

T. K.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Közlekedés az október 23-i hosszú hétvégén  

Október 23-án és az azt megelőző napon több fővárosi helyszínen tartanak megemlékezéseket, emiatt forgalomkorlátozásokra kell számítani és változik az több járatok forgalmi rendje is. Október 22-én, hétfőn a szombati, 23-án, kedden az ünnepnapi menetrend lesz majd érvényben.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.