Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 19. szombat, Nándor

Triverz a Trezorban

Újbuda   |   2019, május 13 - 10:02
Nyomtatóbarát változatSend by email

Három egyéniség, három verzió. Karsai Zsófia Ferenczy Noémi-díjas keramikus, Holló István szobrász és Kiss Andrea fotóművész Triverz című közös kiállítása május 16-án nyílik a B32 Galéria és Kultúrtér Trezor termében.

A Karsai Zsófia–Holló István művész házaspár nem először állít ki együtt, egymást kiegészítő, illetve ellenpontozó munkáik gyakran közös gondolatok, ötletek alapján születnek. Műveik – ahogyan Karsai Zsófia mondja – egyfajta átjárók a lecsendesülés felé. Új tárlatuk címe a traverz szóra utal, amely az építészetben keresztgerendát, kereszttartót jelent, most azonban egy szójátékkal „triverzként”, vagyis harmadikként Kiss Andrea fotóművész képeit is összekötik Karsai Zsófia kerámiáival és Holló István agyagszobraival.

„Minden fal egy ajtó” – olvasható bevezetőként Ralph Waldo Emerson 19. századi amerikai esszéíró, költő gondolata Kiss Andrea alkotásai előtt. Fekete-fehér sorozatának képein – sajátos szelfiként – a művészt láthatjuk, magas kőfallal a háttérben. A fal a kiállítás egyik közös szimbóluma.

Karsai Zsófia apró téglákból felépült kerámiaművei kapcsán a néző az egyensúlyra, a harmóniára, a könnyen kibillenthető viszonyokra is gondolhat.

– A fal lehet a tudatosság fala. A biztonság, a védelem szimbóluma. Lehet ellenállás a bántó külső hatásokkal szemben. Lehet érzelmi ellentétek közti határ. Ugyanakkor lehet börtön, korlát, akadály. Voltunk már mindannyian falak, álltunk már mindkét oldalán. Munkáimmal azt szeretném közvetíteni, hogy lehetőségünk van a helyünket megválasztani – mondta lapunknak Karsai Zsófia.

Holló István ékszertervezéssel kezdte pályáját, de míg korábban egzotikus fákkal dolgozott, az utóbbi időben elsősorban öntött kerámiaszobrokat és agyagmunkákat alkot. Feszegeti a fizika határait, számára nincsenek „falak”; bravúrosan egyensúlyozó szobrai, az anyag súlyát, a gravitáció törvényeit is legyőzik. – Amint kikristályosodik a soron következő szobortervem, ellenállhatatlan késztetést érzek megvalósítására – mesélt a munkafolyamatról Holló István.

(K. G.)

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Választási eredmények Újbudán  
 

Országosan 48,45 százalékos részvételi aránnyal zárult az október 13-án megrendezett önkormányzati választás. A XI. kerületi névjegyzékben szereplők több mint fele (57,83 százalék) ment el voksolni - derül ki a Nemzeti Választási Iroda adataiból. A választói akarat értelmében Dr. László Imre, a Momentum-Dk-Mszp-Párbeszéd-Lmp közös jelöltje lett Újbuda polgármestere, a főpolgármester-választást Karácsony Gergely nyerte, ugyancsak az ellenzéki összefogás (Momentum-Dk-Mszp-Párbeszéd-Lmp) pártjait képviselve. (Az adatok 100 százalékos feldogozottságúak, de az eredmények nem véglegesek.)

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.