Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 23. csütörtök, Tekla

Újbudai védőnőt tüntetett ki az egészségügyi miniszter

Újbuda   |   2018, július 2 - 15:20
Nyomtatóbarát változatSend by email

Pro Sanitate-díjban részesült Kissné Kertai Edit, a Szent Kristóf Szakrendelő területi védőnője, az egészségügyi ellátás érdekében kifejtett kiemelkedő szakmai tevékenységéért. Az elismerő oklevelet Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Nagy Anikó egészségügyért felelős államtitkár adta át Semmelweis Ignác születésének 200. évfordulója alkalmából.

Semmelweis Ignác születésének 200. évfordulója alkalmából adtak át miniszteri elismerő okleveleket az egészségügyi ellátás érdekében kifejtett kiemelkedő szakmai munkáért. A Pro Sanitate-díjban Kissné Kertai Edit, a Szent Kristóf Szakrendelő területi védőnője is részesült.

Az ünnepségen Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere tisztelgett a Semmelweis Ignác munkássága előtt, kiemelve a gyermekágyi láz elleni küzdelmet, az orvos szepszissel és antiszepszissel kapcsolatos kutatásait, eredményeit. Semmelweis ugyanis rájött, hogy a gyermekágyi lázat az orvosok és orvostanhallgatók maguk okozták azzal, hogy boncolás után fertőtlenítetlen kézzel vizsgálták a várandósokat, vezették le a szüléseket. Eközben azon klinikán, ahol bábák (akik sosem végeztek boncolást) segítették a szüléseket, harmadannyi esetben fordult elő a vérmérgezés eme speciális fajtája. A klórmész-oldatos kézmosást Semmelweis antiszeptikumként ajánlotta kollégáinak, de tanait kortársai elutasították.

Kásler Miklós miniszter, már hivatalba lépésekor arról beszélt, hogy a kórházi fertőzések megelőzése a legakutabb pont az egészségügyben. A Semmelweis-napi központi ünnepségen bejelentette, hogy elkészült a kórházi fertőzések megelőzésével kapcsolatos miniszteri rendelet, néhány napon belül részleteiben is megismerhető lesz.

T. K.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Időseket segítő okosmegoldást teszteltek  

Az idősek életében a kor előrehaladtával előbb-utóbb elindul a mentális hanyatlás folyamata; a memóriaromlás, a dezorientáció pedig számtalan veszélybe sodorhatja őket. Újbuda Önkormányzata az Interreg Central Europe finanszírozásával megvalósuló I Care Smart projekt részeként kreatív ötletpályázatot írt ki, amelyre időseknek szóló okosmegoldásokkal lehetett nevezni. Az egyik pályázó, a ForeStream az Újbudai Szociális Szolgálat épületében mutatta be időseknek szóló, kamerákra épülő rendszerét, amely képes egy személy lakáson belüli mozgásából következtetni arra, hogy az illető elindult-e a mentális hanyatlás útján.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.