Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 7. kedd, Ambrus

Újra van ügyeletes gyógyszertára Újbudának

Újbuda   |   2014, április 24 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email
Évek óta nem működött gyógyszertári ügyelet a XI. kerületben. Április 1-jétől kezdődően a Gazdagréti Gyógyszertár elvállalta ezt a feladatot, és nyitvatartási időn kívül éjjel-nappali ügyeletet biztosít. Ennek apropóján beszélgettünk dr. Fejes Szabolcs gyógyszerésszel, a gyógyszertár vezetőjével.

Újbuda: - Hogyan esett a választás épp a Gazdagréti Gyógyszertárra?
dr. Fejes Szabolcs (F.Sz.): - A Gazdagréti Gyógyszertár egyidős a lakóteleppel. A patika tavaly befejeződött újjáépítése és rendkívül széles gyógyszerválasztéka indokolta ezt a döntést. Mivel mi homeopátiával is komolyan foglalkozunk, és a prevenciós készítmények közül is sokat tartunk, az ország első hat-hét legjobban ellátott gyógyszertára közé tartozunk. Szerepelt a terveink között az ügyelet megszervezése is, igaz, a felújítás után néhány évet még vártunk volna, mielőtt belevágunk. Az ÁNTSZ Tisztifőgyógyszerész Hivatal ugyanakkor már idén szerette volna ezt a szolgáltatást újraindítani, így kérésükre határozott, egyéves intervallumra vállaltuk el. Véleményem szerint egy új szolgáltatásnak kell ennyi idő ahhoz, hogy megtalálja a helyét a kerületben, az emberek hozzászokjanak, hogy lehet jönni nyitvatartási időn kívül is. Köszönjük Újbuda Önkormányzatának együttműködését és támogatását az ügyelet működtetésében.

Újbuda: - Mik az első tapasztalatok?
(F.Sz.): - Egyelőre éjszakánként két–három, hétvégén 10–12 embert szolgáltunk ki. Szeretnénk reklámozni a lehetőséget, és felmérni, van-e igény az ügyeletre.

Újbuda: - A Gazdagréti Gyógyszertár egyben az ország egyik legjelentősebb homeopátiás gyógyszertára is. A forgalom mekkora részét teszik ki a homeopátiás készítmények?
(F.Sz.): - Ha a forgalmat nézzük, akkor úgy 10–15 százalékos az arány. De érdekes lenne a kérdést darabszámra is megvizsgálni, hiszen a legtöbbet értékesített homeopátiás készítmények ára 1500–2500 forint között mozog, míg a hagyományos orvoslásba bevont gyógyszerkészítmények általában drágábbak, egy-egy specialitás a 15–25 ezer forintot is elérheti. 1999-ben kezdtünk homeopátiával foglalkozni egy kolléganőm javaslatára. Akkoriban Magyarországon még nem sokan tudták, mi az. A közelben engedély nélkül működött egy homeopátiás gyógyszertár, amit egy ÁNTSZ-ellenőrzés során bezártak, az ottani készletet vettük át, azzal indultunk. Tulajdonképpen a kolléganőmnek köszönhetjük, hogy komolyan kezdtünk el ezzel a gyógymóddal foglalkozni.

Újbuda: - A tavalyi átépítéssel egy rendkívül korszerű gyógyszertárat alakítottak ki. Mik voltak az elmúlt évek jelentősebb fejlesztései?
(F.Sz.): - 2005-ben az országban először nálunk volt beteghívó. 2008-ban a XI. kerület bővítette a háziorvosi praxisok számát, mi akkor nyolc háziorvossal együtt, őket segítve létrehoztunk egy új háziorvosi rendelőt Gazdagréten. Mi finanszíroztuk a beruházást, azóta is mi üzemeltetjük a rendelőt. Már 2009-ben is sok, a prevencióban jelentős szerepet játszó készítményünk volt, amelyekről a betegek nem is tudtak, hiszen hátul, fiókokban tároltuk őket. Akkor jött a gondolat, hogy próbáljunk meg szabadpolcos elrendezést kialakítani. Amit jogilag nem kell elzártan, elkülönítetten tárolnunk, azokat tegyük ki a vásárlóknak. Ezt a vevők nagyon szeretik, ugyanakkor a lopások száma is megemelkedett, így kénytelenek voltunk biztonsági szolgálatot kialakítani. Hosszú évek alatt tanultuk meg, hogyan lehet viszonylag költséghatékonyan az őrzés-védést biztosítani. A tavalyi átépítést az indokolta, hogy a régi épület sem szerkezetében, sem funkciójában nem volt már megfelelő, kinőttük. 2013-ra állt össze minden ahhoz, hogy belevágjunk az építkezésbe és röpke nyolc hónap alatt alakítottuk át a patikát úgy, hogy egy percre sem zártunk be.

Újbuda: - Gyógyszerészként szed-e vitamint, hogyan vigyáz az egészségére?
(F.Sz.): - Főleg rendszeres mozgással, és a családomat is erre próbálom ösztönözni. Inkább fordítsunk többet a megelőzésre, évente egyszer csináltassunk komplett vérképet, EKG-t, vizelettesztet. Vitamint nem szedek, inkább arra szeretek odafigyelni, amit fogyasztok. Az immunrendszer akkor lesz erős, ha nem antibiotikumokkal akarjuk folyamatosan helyrehozni, hanem a betegségeket „végigszenvedjük”, ha azokat a saját immunrendszerünk győzheti le külső segítség nélkül. Persze vannak olyan esetek, amikor célszerű orvoshoz menni. Érdemes néhány vitamint szedni, a téli időszakban például D-vitamint, de a fő irányvonalnak a helyes életmódnak kell lennie, ügyelve arra, hogy a saját szervezetünk is sokat tud tenni értünk.

Újbuda K.V.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Támogatás a szakkollégiumoknak  

2020 óta pályázhatnak újbudai szakkollégiumok önkormányzati támogatásra szakmai és közösségi programok, eszközbeszerzések, vagy akár apróbb felújítások céljára. Tavaly 14, idén 12 szakkollégium nyert el támogatást, 2020-ban összesen tízmillió, 2021-ben ötmillió forint értékben. A tavalyi nyertesek közül hármat kérdeztünk meg, mire fordították a kapott összeget.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.