Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 20. kedd, Vendel

A fények bűvölete

Újbuda   |   2015, október 26 - 16:18
Nyomtatóbarát változatSend by email

Idén a KözPont Gárdonyi téri épületében tartották a Magyar Festészet Napja programsorozat záróeseményét. Az alkalomhoz kapcsolódóan a Trezor Galériában nyílt meg “Fény Energia Misztérium” címmel egy kortárs kisplasztikai kiállítás.

A fény volt a központi témája annak a kiállításnak, amely a Magyar Festészet Napja záró rendezvényén nyílt meg a Trezor Galériában. A „Fény Energia Misztérium” tárlaton a kiállított alkotók sajátos kifejezőeszközükkel, különféle tárgyak és anyagok egymáshoz illesztésével, assemblage-okon keresztül mutatták be, mit jelent számukra a világosság. Ez a téma szolgált alapul a B32 Galéria és Kultúrtér Fény című tárlatán is, amely Atlasz Gábor kurátor vezényletével valósult meg. - Kíváncsi voltam, hogy mit jelent ma egy festő számára a fény és hogyan szeretnék a fogalom iránti érzésüket a közönség elé tárni. Elképesztő volt látni, hogy mennyire másképp válaszoltak a művészek erre a hívószóra. Volt aki teljes kitárulkozással, más szemérmesen vagy éppen rációval közvetítette az érzéseit. Az alkotások között lírai, drámai és groteszk megoldások is születtek, de az eszköztár is nagyon változatosra sikeredett, a hagyományos megoldásoktól az újfajta közlésig minden variációra találhattunk példát. Ebből is látszik, hogy a fény valódi kozmikus parancs - értékelte az alkotásokat Atlasz Gábor.

A két kiállítás mellett a Csontváry emléktábla megkoszorúzásával, óriásprint festményreprodukciókkal, és egy rendhagyó fény-performansszal várták a közönséget a B32-ben. - Nekünk, újbudaiaknak különösen fontos, hogy a Magyar Festészet Napján megemlékezzünk az itt alkotó nagy művészekről, legfőképpen Csontváry Kosztka Tivadarról, akinek egykori lakóháza a B32 Galériától néhány lépésnyire található. Ugyanakkor arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy a fény, amely Csontváry festőgéniuszából áradt mindaddig a sötétben pislákolt, amíg valaki fel nem ismerte a tehetségét. Aki pénzt és energiát nem kímélve behozta nevét a köztudatba. Ez a mecénás Gerlóczy Gedeon volt – mondta Antall Nikolett az intézmény művészeti vezetője.

K.A.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.