Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
január 20. csütörtök, Fábián, Sebestyén

Az iskolás lányok több mint háromnegyede kér HPV-oltást

Újbuda   |   2015, október 5 - 14:30
Nyomtatóbarát változatSend by email

A leadott nyilatkozatok szerint a 7. osztályos lányok több mint háromnegyede kérte a humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltást - állítja az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).

A mintegy 44 ezer jogosultból csaknem 34 ezer leánygyermek szülei kérték a térítésmentes méhnyakrák elleni védőoltást, ami országos átlagban majdnem nyolcvan százalékot jelent - írta közleményében az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).
Az oltásokat az érintettek az iskolai kampányoltások keretében kapják, az első védőoltásra októberben, a második vakcina beadására pedig 2016 áprilisában kerül sor. Az oltóanyag kiszállítása már megkezdődött, legkésőbb október 5-éig az ország valamennyi iskolába eljut a vakcina, és megkezdődhet a védőoltás beadása.
A méhnyakrák megelőzését szolgáló védőoltást azok is megkaphatják, akik a kedvezményes oltási programokból kimaradtak, hiszen gyógyszertári forgalomban - térítés ellenében - többféle vakcina is hozzáférhető. Mivel az oltóanyag vényköteles, előzőleg fel kell keresni a háziorvost - olvasható az ÁNTSZ közleményében.

MTI

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.