Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 6. csütörtök, Ivett, Frida

Elbeszélés képekben

Újbuda   |   2018, november 5 - 10:02
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az idei Esztergomi Fotográfiai Biennálé pályaműveit felvonultató kiállításnak november 9-étől ad otthont a B32 Galéria és Kultúrtér.

A harminc évvel ezelőtt kezdődő esztergomi fotóbiennálék gyökeresen változtatták meg a hazai fotóművészet helyzetét és elismertségét Magyarországon. Korábban a külföldön komoly sikereket elérő magyar fotósok is időről időre érdektelenségbe ütköztek idehaza. A biennálék kísérletező légköre és megújító szándéka azonban ösztönzőleg hatott rájuk és elfogadásukra is.
Az idei biennáléra elbeszélés–narratíva tematikájú alkotásokat kértek. A Pars pro toto (rész az egész helyett) alcímű pályázat számos művészt arra inspirált, hogy a teljességet kicsiben, apró részletekben mutassa be. – A fotográfia komplex képalkotási lehetőség. Alapvetően ez a pályázati kiírás az elbeszélés, elmondás, leírás vonalra épült fel – mondta el lapunknak Kovács Melinda, az Esztergomi Fotográfiai Biennálé művészeti vezetője.
A pályázatra mintegy hétszáz kép érkezett. Hetven alkotó hagyományos, analóg és a digitális technikával készült fotóit válogatták be a kiállításokra. Az idei zsűritagok az elbeszélés szinte minden ágát képviselték: Dárday István filmrendező, Jász Attila költő, Haris László fotóművész, Csontó Lajos képzőművész azt elemezte, hogy a pályamű az elbeszélés témáját hogyan, milyen formában fogalmazta meg. A díjazott munkák világosan mondanak el olyan jelenségeket, amelyeket csak képekkel lehet illusztrálni.

K.G.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Nagyon fontos feladatunk a szemléletformálás  

Újbuda Önkormányzata saját programokkal is fellép mindenféle hátrányos megkülönböztetés ellen. A kerület esélyegyenlőségi koncepciójáról, terveiről Bakai-Nagy Zita alpolgármesterrel beszélgettünk.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.