Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 18. csütörtök, Lukács

Ferenczy Béni a Gellért-hegyen

Újbuda   |   2017, november 15 - 09:45
Nyomtatóbarát változatSend by email

Balkezében is elfér a világ címmel nyílt kiállítás Ferenczy Béni munkásságának utolsó korszakából a Molnár-C. Pál Műterem-Múzeumban november 9-én. A tárlat 2018. június 3-áig tekinthető meg csütörtöktől-szombatig, 10-18 óra között a Ménesi út 65-ben.

A kiállítás rendezői a művész életének utolsó éveiből válogattak a Ménesi úti tárlathoz. Ferenczy Béni 1956-ban, egy agyembólia következtében részlegesen lebénult, beszédképességét is elvesztette. A jobbkezes művész hihetetlen akaraterejének bizonyítéka az utolsó korszak valamennyi műve: Ferenczy Béni ugyanis megtanult bal kézzel alkotni. A tragédia utáni korszakban keletkezett több száz festmény, rajz és kisplasztika bizonyítja, hogy legyőzte betegségét, tenni akarásával kortársait is megihlette. A kiállítást Szücs György művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria főigazgató-helyettese és a Ferenczy Család Művészeti Alapítvány kuratóriumának elnöke nyitotta meg.
A kurátorok, Gulyás Dorottya és Földes Mária művészettörténészek az alkotások mellett sok olyan személyes tárgyat is vittek a Molnár-C. Pál Műterem-Múzeumba, amelyeken keresztül megismerhető az idős művész életének utolsó évtizede.

D. B. S.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

A UPC új Digitális Tanterme a Bethlen suliban

Az újbudai Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnáziumban mutatkozott be az országban először a UPC Magyarország Digitális Tanterem szolgáltatása. Azt ígérik, hogy a rendszer segítségével a diákok ugyanakkora erőbedobással sokkal több tudást szerezhetnek meg, mint a hagyományos könyvek és munkafüzetek használatával. A szolgáltatás a tanárok számára kifejlesztett továbbképzési programot is kínál.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.