Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 13. csütörtök, Ipoly

Folytatódik az 1-es villamos vonalának meghosszabbítása Újbudán

Újbuda   |   2018, május 29 - 14:28Nyomtatóbarát változatSend by email

Május végén elkezdődött az Etele út és a Fehérvári út csomópontjának átépítése a jelenlegi vasúti infrastruktúra elbontásával, pálya-, felsővezeték- és közműépítési munkákkal.

Az 1-es vonal meghosszabbításának köszönhetően - a számos fontos fővárosi csomópontot átszelő villamosvonalon - újabb átszállásmentes kapcsolat jön létre Kelenföld és Pest között. A csomópontban megkezdett munkálatok miatt a kereszteződésben nem tudnak áthaladni a dél-budai villamosjáratok, ezért július elejéig az érintett 17-es, 41-es és 47-es villamosok ugyan a teljes vonalon közlekednek, az utazóknak villamost kell váltaniuk az Etele út/Fehérvári út megállóhelyen.

A projekt eredményeként 2019-ben létrejön az összeköttetés az 1-es villamos és Kelenföld vasútállomás, a helyközi buszjáratok, a fővárosi kelenföldi buszjáratok, a 4-es metró és a budai fonódó villamoshálózat 19-es és 49-es villamosjárata között az Etele téri végállomás térségében. A projekt célja részben az Etele téri csomópont összekapcsolása a kelenföldi városrésszel, továbbá Dél-pesttel, így téve lehetővé az agglomerációból érkezőknek a gyorsabb eljutást a város ezen részei felé, valamint a környék lakóinak a metró- és villamosvonalak gyors elérését.

A Fővárosi Önkormányzat beruházásához szorosan kapcsolódnak Újbuda Önkormányzatának fejlesztései: felújítják a Tétényi út valamint a Fejér Lipót utca közötti parkot és játszóteret, az Etele út északi oldalán a Somogy út és a Bártfai út közötti szakaszon található parkot, valamint a Tétényi út két útpályája közötti elválasztó sávot.

Közösségi közlekedési rend július 6-ig

Július 6-ig a Fehérvári úton haladó villamosok (17-es, 41-es, 47-es) a teljes vonalukon közlekednek, de az Etele út / Fehérvári út megállóhelyen mindkét irányból érkezve egy másik villamosra kell átszállni, az Etele úti gyalogátkelőhelyeken át vezető rövid sétával.

Az 56-os villamos ugyanebben az időszakban módosított útvonalon, Hűvösvölgy és (a Móricz Zsigmond körtértől a 19-es és a 49-es járat útvonalára terelve) a Csóka utca megállóhely között közlekedik, ezért nem érinti a Fehérvári úti megállóhelyeket.

A Kelenföld vasútállomás felé tartó 103-as és 973-as busz a Budafoki út és az Andor utca között a Szerémi út–Galvani utca módosított útvonalon közlekedik, ezért nem érinti a Hengermalom út / Szerémi út, az Etele út / Fehérvári út, a Kalotaszeg utca és az Andor utca megállóját. A buszjáratra módosított útvonal-szakaszán, a Hengermalom úton a Szerémi sor kereszteződése előtt, valamint a Galvani utcában a Fehérvári út kereszteződése előtt lehet felszállni. A Hengermalom út felé tartó 103-as busz útvonala nem változik, azonban az Etele út / Fehérvári út megállóhelyet mintegy 150 méterrel előrébb helyezik, a buszra a Sopron út kereszteződése után lehet felszállni.

Közúti közlekedési korlátozások a Fehérvári út és a Hengermalom kereszteződése környezetében

Július 6-ig a Fehérvári út és a Hengermalom út csomópontban a Fehérvári utat a városközpont felé teljesen le van zárva, csak a Hengermalom útra, jobbra kisívben lehet kanyarodni. Aki a városközpont felé haladna, annak érdemes a Tétényi utat vagy a Budafoki utat választania. A Fehérvári úton a városhatár felé tartva egy forgalmi sávon lehet áthaladni az Etele úti csomóponton.

Lezárták a Hengermalom utat a Sopron utca kereszteződésénél az Etele út felé tartók elől. Az ellenkező irányból, az Etele út felől érkezők egy sávon haladhatnak át a Hengermalom útra a Fehérvári úti kereszteződésben.

A Fehérvári út és a Mérnök utca csomópontjában a mellékutcából csak a Fehérvári út felé, jobbra kisívben lehet kihajtani, a vágányokon nem lehet áthajtani.

Módosult a Szerémi út forgalmi rendje is a Hengermalom úti csomópontnál: a Hengermalom útról két sávon lehet balra kanyarodni a Szerémi út városhatár irányú útpályája felé; a Hengermalom úton a pedig a korábbi kettő helyett egy sávon lehet haladni a Fehérvári út felé.

A friss, forgalmi változásokat tartalmazó menetrend elérhető a BKK honlapján: www.bkk.hu/menetrend. Az utazás megtervezéséhez a BKK továbbra is ajánlja a honlapján, illetve a FUTÁR alkalmazást.

A teljes projekt megvalósítását az Európai Unió az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program keretében a Kohéziós Alapból 8,5 milliárd forinttal támogatja.

T. K.