Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 12. szerda, Klára

Hosszabb villamosvonal, megújuló zöld felületek

Újbuda   |   2017, november 13 - 10:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Zöld területekkel, parkokkal és közösségi terekkel is gyarapítja majd a kerületet az 1-es villamos most kezdődő meghosszabbítása. Budapest tömegközlekedése az elmúlt esztendőkben olyan változásokon ment keresztül, amelyeknek Újbudán is jól látható jelei vannak, nemcsak a közlekedés, de a városkép szempontjából is.

Az M4-es metróvonal megépítésével, a budai fonódó hálózat kialakításával és az 1-es villamos dél-budai átvezetésével olyan útvonalak érték el a kerületet, amelyek nem csupán az itt élőknek, de az agglomerációból érkező több száz ezer embernek is gyorsabbá és kényelmesebbé teszik a közlekedést. A fejlesztések már évek óta tervezett folytatásaként a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) november 13-án megkezdi az 1-es villamos meghosszabbításának munkálatait.

A több mint egy éven át tartó beruházás eredményeként a villamos a kelenföldi és a dél-pesti városrésszel kapcsolja majd össze az Etele téri csomópontot, ami megkönnyíti a belváros felé tartó metró-, illetve villamosvonalak elérését, csökkentve az átszállások számát, valamint a menetidőt is. A mintegy 1,7 km hosszú új pálya az Etele út közepén vezet majd, rákanyarodva a Somogyi útra egészen az Etele térig. Itt olyan végállomást alakítanak ki, amely közvetlen kapcsolatottal szolgál az M4-es metróhoz. Az új szakaszon a megállókat a megszokott módon akadálymentesen építik meg, a pálya pedig az Etele út teljes hosszában füvesített lesz. Ez nem pusztán szebb megoldás, de a zajcsökkentés szempontjából is lényeges. A csendesebb, környezetbarát közlekedést segíti a járműpark folyamatos korszerűsítése is: hétvégén egész nap, hétköznapokon pedig egyre gyakrabban közlekednek majd az alacsony padlós, légkondicionálóval is ellátott CAF-villamosok.

A fejlesztés tervezése során kiemelt szerepet kapott a zöld felületek megújítása, hiszen a városi növények – azon felül, hogy tisztítják a levegőt, megkötik a port és mérséklik a zajterhelést – a komfortérzetre is hatással vannak. A villamospálya zöldítésén túlmenően több ezer fát, illetve cserjét ültetnek el, miközben teljes mértékben megújul az Etele park területe is: díszkutakat és új járófelületeket építenek, de a kétirányú kerékpáros-forgalmat lehetővé tévő bicikliút is létesül.

Átmérőtől függően 400–500 fát és 11 ezer cserjét ültetnek ki· 21 600 négyzetméteren felújítják a füves területeket.

Újbuda Önkormányzata – a BKK beruházásához csatlakozva – ezen kívül felújítja a Tétényi út és Fejér Lipót utca közti parkot és játszóteret, az Etele út északi oldalán a Somogyi út–Bártfai út közti szakaszon a parkot, valamint a Tétényi úti elválasztó sávot is. A BKK közlése szerint a vonal meghosszabbításával válik teljessé az 1-es villamos infrastruktúrája, amelyet várhatóan 2018 végétől használhatnak majd a közlekedők.

A Budapesti Közlekedési Központ közleménye  itt  érhető el.


LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

FÉLÓRA LÁSZLÓ IMRE POLGÁRMESTERREL (2020.08.10)

Tíz hónap telt el azóta, hogy a választások után megalakult Újbuda regnáló képviselő-testülete, a város vezetői átvették hivatalukat, elfogadták az éves költségvetést és megállapodtak az idei célokban. Ám ezt is, mint szinte mindent világszerte, felülírta a koronavírus-járvány. László Imrét, Újbuda polgármesterét az elmúlt hónapok nehézségeiről és eredményeiről kérdeztük.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.