Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 28. szerda, Simon, Szimonetta

Ideiglenes forgalmi rend a budai villamosvonalakon

Újbuda   |   2016, június 15 - 16:21
Nyomtatóbarát változatSend by email

Június 16-ától várhatóan augusztus 28-áig Dél-Budán zajlik az év egyik legjelentősebb, fővárosi közösségi közlekedését is érintő beruházása. A Szabadság hidat erre az időszakra teljesen lezárják, ugyanis felújítják a leromlott műszaki állapotú Bartók Béla úti villamospálya Móricz Zsigmond körtér – Szent Gellért tér közötti szakaszát. Ezzel egyidejűleg 35 dél-budai villamosmegálló-peront akadálymentesítenek, a munkálatok miatt az érintett területeken szünetel a villamosközlekedés, pótlóbuszok szállítják az utasokat.

A munkálatok miatt a nagyobb közlekedési csomópontokat (Deák Ferenc tér, Astoria, Kálvin tér, Fővám tér, Móricz Zsigmond körtér) legegyszerűbben metróval lehet majd elérni.

Változások járatonkénti bontásban

A 17-es villamos rövidített útvonalon közlekedik a Bécsi út/Vörösvári út végállomás és a Móricz Zsigmond körtér M (Villányi út) megállóhely között. A Móricz Zsigmond körtér M és a Savoya Park között 17-es jelzéssel pótlóbusz közlekedik. A villamosvonal Fehérvári úti szakaszán (a körtér és az Építész utca között) egyúttal a 41-es és a 47-es pótlóbusz is alternatívát jelent az eljutáshoz.

A 19-es villamos rövidített útvonalon, a Bécsi út/Vörösvári út és a Rudas Gyógyfürdő között közlekedik. A 49-es villamos ebben az időszakban nem jár. Pótlóbusz viszi az utasokat 49-es jelzéssel a Deák Ferenc tér M és a Kelenföld vasútállomás között, a Szabadság híd lezárása miatt az Erzsébet hídon keresztül. Figyelem! Ez a villamospótló busz nem érinti a Kálvin teret és a Fővám teret. A belváros és Újbuda, Kelenföld között a leggyorsabb eljutási lehetőséget az M4-es metró biztosítja, illetve csak az M4 metróval lehet a Fővám térre és a Kálvin térre utazni Dél-Buda felől. A buszjárat a 19-es villamos kieső szakaszát is pótolja a Rudas Gyógyfürdő és Kelenföld vasútállomás M között. A 49-es villamos pesti szakaszán, a Deák Ferenc tér M és a Fővám tér M között 48-as jelzéssel közlekedik pótlóbusz.

A 41-es villamos ebben az időszakban nem közlekedik. Pótlására 41-es jelzéssel indul autóbusz a Móricz Zsigmond körtér M és a Kamaraerdei Ifjúsági Park között. A Bécsi út/Vörösvári út és a Rudas Gyógyfürdő között a 19-es villamos jár, a Fehérvári út környékéről a Rudas Gyógyfürdőig a 47-es pótlóbusszal utazhatnak. Észak-Buda felé a Móricz Zsigmond körtérről induló 17-es villamost ajánlott igénybe venni.

A 47-es villamos ebben az időszakban nem közlekedik. Pótlására 47-es jelzéssel indul autóbusz a Deák Ferenc tér M és a Városház tér között, a Szabadság híd lezárása miatt az Erzsébet hídon át. Figyelem! Ez a villamospótló busz nem érinti a Kálvin teret és a Fővám teret. A belváros és Újbuda, Kelenföld között a leggyorsabb eljutási lehetőséget az M4-es metró biztosítja, illetve Dél-Buda felől csak az M4-es metróval lehet a Fővám térre és a Kálvin térre utazni. A 47-es villamos pesti szakaszán, a Deák Ferenc tér M és a Fővám tér M között 48-as jelzéssel közlekedik pótlóbusz.

Az 56-os és az 56A villamosvonalon rövidített útvonalú villamos közlekedik 56A jelzéssel Hűvösvölgy és a Rudas Gyógyfürdő között. Az 56-os és az 56A villamos által nem érintett vonalszakaszon a Rudas Gyógyfürdő és a Városház tér között a 47-es pótlóbusszal (közlekedése részletesen a 47-es villamosról szóló fejezet alatt), a Rudas Gyógyfürdő és a Móricz Zsigmond körtér között pedig 49-es pótlóbusszal (részletesen a 49-es villamosról szóló fejezetben) vagy a 7-es busszal lehet utazni.

A 61-es villamos ebben az időszakban is Hűvösvölgy és a Móricz Zsigmond körtér között közlekedik, azonban a körtéren csak a Villányi úti megállóig visz utasokat.

Változások a buszjáratok közlekedésében

A villamospótlás ideje alatt több, kapcsolódó buszjárat közlekedése is úgy módosul, hogy kedvezőbbek legyenek átszállási kapcsolataik a rövidített útvonalú villamosokra, illetve a pótlóbuszokra.

Áthelyezik a Rákóczi úti buszjáratok Astoria megállóhelyét, hogy azok ne akadályozzák a villamospótló buszok Rákóczi úti megfordulását.

A 7-es busz megáll a Gárdonyi téren

A villamospótlók mellett a 7-es busz is részt vesz a Bartók Béla úti villamosjáratok pótlásában, ezért – valamint a villamospótló buszokra történő átszállás kényelmesebbé tétele érdekében – a buszjárat mindkét irányban megáll a Gárdonyi téren.

 • Az Albertfalva vasútállomás felé közlekedő 7-es buszra a Gárdonyi téren a 47-es és a 49-es pótlóbusszal közösen használt megállóhelyen, a Bartók Béla út 25. előtt, a gyalogos-átkelőhelynél lehet felszállni.
 • Az Újpalota felé közlekedő 7-es buszra a Gárdonyi téren a 47-es és a 49-es pótlóbusszal közösen használt megállóhelyen, a Bartók Béla út 32. előtt, a Bertalan Lajos utca kereszteződése előtt lehet felszállni.

87-es, 187-es és 287-es busz

A Kelenföld vasútállomás M, illetve a Budaörsi lakótelep irányú 87-es, a 187-es és a 287-es busz Kamaraerdei Ifjúsági Park megállóját kissé előbbre helyezik, mert menetrend szerinti megállóhelyük a 41-es pótlóbusz végállomásául szolgál majd.

A Mechanikai Művek, a Kamaraerdő és a Budatétény vasútállomás (Campona) felé tartó buszok megállóhelye nem változik.

114-es busz: az Építész utca–Szerémi út–Kitérő út kerülőútvonalon

A 114-es busz a Fehérvári út lezárása miatt mindkét irányban a Kitérő út–Szerémi út–Építész utca kerülőútvonalon közlekedik.

 • A Móricz Zsigmond körtér felé közlekedő buszok nem érintik a Budafok kocsiszín, a Fonyód utca, az Albertfalva utca megállóhelyet. A terelt vonalszakaszon a 114-es buszra az Albertfalva utca ideiglenes megállóban, az Építész utcában a Fehérvári út kereszteződése előtt lehet felszállni.
 • A Baross Gábor-telep felé közlekedő buszok továbbra sem érintik az Albertfalva utca, a Fonyód utca és a Budafok kocsiszín megállóhelyet. A terelt útvonal-szakaszon a 114-es buszra az ideiglenes Albertfalva utca megállóban (az Építész utcában a Fehérvári út kereszteződése után), majd a Mezőkövesd út megállóban (a Szerémi úton a Mezőkövesd út kereszteződése után) lehet felszállni.

213-as és 214-es busz: szintén módosított útvonalon

A 213-as és a 214-es busz a Fehérvári út lezárása miatt

 • a Móricz Zsigmond körtér M felé a Leányka utcai felüljárótól a Kitérő út–Hunyadi János út–Vegyész utca kerülőútvonalon éri el a Fehérvári utat, ezért nem érinti a Budafok kocsiszín megállóhelyet. A terelt vonalszakaszon a Vegyész utca ideiglenes megállóban (a Vegyész utca 17-tel szemben, a Szerémi út és a Karcag utca között) lehet felszállni a buszra.
 • A dél-budai végállomások felé a Tétényi úttól továbbra is a Sáfrány utca–Fonyód utca–Vegyész utca–Szerémi út–Kitérő út kerülőútvonalon éri el a Leányka utcai felüljárót, ezért nem érinti a Nyéki Imre Uszoda, az Albertfalva utca, a Fonyód utca és a Budafok kocsiszín megállóhelyet. A terelt útvonal-szakaszon a 7-es autóbuszok Nyírbátor utca, Herend utca, Fonyód utca/Sáfrány utca megállóhelyein, valamint Fonyód utca (Fonyód utcában a Fehérvári út kereszteződése előtt), a Vegyész utca (Vegyész utca 15. számnál a Karcag utca kereszteződése után), majd a Mezőkövesd út (a Szerémi úton a Mezőkövesd út kereszteződése után) ideiglenes megállókban lehet felszállni a buszra.

A 133E autóbusz megáll a Rudas Gyógyfürdőnél

A 133E autóbusz a villamospótlás ideje alatt mindkét irányban megáll a Rudas Gyógyfürdőnél, a 7-es busszal, valamint a villamospótlókkal közös megállóban. Ezen átszállási pont által az Észak-Buda felé utazóknak kevesebb átszállásra lesz szükségük.

A Szent Gellért téri építkezések miatt a Nagytétény felé közlekedő 133E-as busz a Szent Gellért tértől a Bartók Béla út–Csíky utca módosított útvonalon éri el a Budafoki utat, ezért a Szent Gellért téren a 7-es busz megállójában lehet felszállni rá.

907-es éjszakai busz

A 907-es járat a Gárdonyi téren mindkét irányban a közúton, a villamospótló buszok megállójában áll meg.

973-as éjszakai busz

A Budafoki kocsiszín felújítása, azaz a Fehérvári út Mezőkövesd út–Fonyód utca közötti lezárása, továbbá a peronépítési munkák, valamint a Móricz Zsigmond körtéri villamospálya-felújítás miatt a 973-as autóbusz

 • Nagytétény felé a Szent Gellért tér és a Leányka utcai felüljáró között a Bartók Béla út–Móricz Zsigmond körtér–Fehérvári út–Építész utca–Szerémi út–Kitérő út módosított útvonalon halad, ezért a terelt vonalszakaszokon az alábbi megállóhelyeken lehet felszállni rá:
  • Gárdonyi tér: a Bartók Béla úton a közúton, a pótlóbuszokkal közös megállóhelyen,
  • Móricz Zsigmond körtér M: a Bartók Béla úton, a Móricz Zsigmond körtér 2. előtt,
  • Móricz Zsigmond körtér M: a Móricz Zsigmond körtér 13. előtt,
  • Újbuda-központ M és Andor utca között menetrend szerinti megállóhelyein,
  • Andor utca: az Andor utca kereszteződése elé áthelyezett, saját megállóhelye,
  • Albertfalva kitérő: a Zsombor utca torkolata utánra áthelyezett, saját megállóhelye,
  • Albertfalva utca: az Építész utcában, a Fehérvári útról való bekanyarodás után,
  • Mezőkövesd út: a Szerémi úton, a Mezőkövesd út kereszteződése után.
 • Újpalota felé a Leányka utcai felüljáró és a Szent Gellért tér között a Kitérő út–Hunyadi János út–Vegyész utca–Fehérvári út–Móricz Zsigmond körtér–Bartók Béla út módosított útvonalon halad, ezért nem érinti a Budafok kocsiszín megállóhelyet. A terelt vonalszakaszon az alábbi megállóhelyeken lehet felszállni rá:
  • Vegyész utca: a Vegyész utca 17-tel szemben (a Szerémi út és a Karcag utca között),
  • Fonyód utca: a Fehérvári úton a Vegyész utca kereszteződése után,
  • Albertfalva utca: körülbelül 50 méterrel hátrébb helyezett, saját megállóhelye,
  • az Albertfalva kitérő és Újbuda-központ M között menetrend szerinti megállóhelyein,
  • Móricz Zsigmond körtér M: a 33-as busz leszállóhelye,
  • Gárdonyi tér: a Bartók Béla úton a közúton, a pótlóbuszokkal közösen használt megállóhelyen.

Közúti forgalomkorlátozások

A legfontosabb közúti forgalmi változás, hogy a villamospótlás idejére, június 16-ától augusztus 28-áig a Szabadság hidat lezárják nemcsak a közösségi közlekedési, de a közúti forgalom elől is. (A hídon csak gyalogosan, valamint kerékpárral – utóbbival a közúton tekerve – lehet majd átkelni.) Kapacitását a szomszédos Erzsébet híd, illetve a Petőfi híd pótolja. Jelentős korlátozások várhatóak a Szent Gellért téren is, várhatóan július közepéig: lezárják a Szent Gellért rakpart felől a Műegyetem rakpart felé vezető útpályát, a Csíky utca haladási irányát megfordítják, valamint a Budafoki út Műegyetem rakpart és Csíky utca közötti szakaszát egyirányúsítják.

A Bartók Béla úton a Szent Gellért tér és a Móricz Zsigmond körtér között a villamosvágányok melletti, azaz a belső forgalmi sávokat lezárják, így ott irányonként egy-egy sáv lesz csak járható. A Fehérvári úton a Móricz Zsigmond körtér és a Vegyész utca közötti szakaszán kell sávlezárásra számítani, ugyanakkor a Mezőkövesd út és a Fonyód utca közötti szakaszon a Fehérvári utat teljes szélességében lezárják.

A felsorolt korlátozások miatt a BKK kéri, hogy aki Budán észak felől dél felé tart, az lehetőség szerint kerülje el a Fehérvári utat és a Bartók Béla utat.

A Szabadság híd lezárása miatt a pótlóbuszok az Erzsébet hídon közlekednek majd. Új, ideiglenes jelzőlámpás kordont alakítanak ki az Astoriánál a Rákóczi út végén, annak érdekében, hogy a pótlásban részt vevő, a Kossuth Lajos utca felől a Deák Ferenc tér felé tartó autóbuszok ott – a kiskörúti járművek mozgásával egyidőben – vissza tudjanak fordulni a Rákóczi úton a Károly körút felé. Ez a manőver a csomópont közúti kapacitását nem befolyásolja, azonban a szokatlan közlekedési szituáció az arra haladók kiemelt figyelmét kívánja meg.

Forrás:bkk

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Online fogadóóra dr. László Imrével  

2020november0409:00
»
2020november0410:00

Az online fogadóórák sorát ismét László Imre polgármester folytatja. Beszámol az elmúlt egy hónap eseményeiről, döntéseiről, illetve válaszol az Önök kérdéseire. Ezeket már most feltehetik itt az oldalon Messenger üzenetben vagy az élőben közvetített fogadóóra alatt kommentben.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.