Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 18. csütörtök, Lukács

Magyar Festészet Napja - Kiállítások országszerte

Újbuda   |   2017, október 13 - 13:38
Nyomtatóbarát változatSend by email

Országszerte csaknem negyven településen számtalan kiállítással és programmal várja a közönséget októberben az eredetileg Újbudáról indult Magyar Festészet Napja.

A Magyar Festészet Napját 2002 óta ünneplik a festők védőszentje, Szent Lukács ünnepe (október 18.) körüli napokban; a programsorozat mára Magyarország legnagyobb festészeti eseményévé vált. Az idei év fő kiállítása az Élő magyar festészet - A hal című kiállítás, amely október 15 és 27. között, a Duna partján álló Bálna Budapest épületében tekinthető meg, a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál programjának részeként.
A rendezvénysorozat központi kiállítása magában foglalja a doyenek-festőmesterek, a középgeneráció, valamint a fiatal generáció műveit; a három szekció kurátorai Verebes György, Baksai József és Horváth Dániel.
Mint a közlemény felidézi, az elmúlt években hagyománnyá vált, hogy a generációkat bemutató kiállítás külföldi festőket is vendégül lát, valamint egy társművészeti ág kapcsolódik a rendezvényhez. 2017-ben a murnaui művésztelep tizenöt festője harminc művel szerepel a bemutatón, a képek mellett pedig ezúttal a kortárs magyar üvegfestészet csatlakozik a tárlathoz.
A központi kiállítás keretében adják át a Magyar Festészet Napjának legrangosabb szakmai díjait, az idei támogató, a Földművelésügyi Minisztérium ezeken felül pedig egy-egy díjat adományoz a hal tematikájához legközelebb álló két mű alkotójának is.
A Magyar Festészet Napjához országosan csaknem negyven város mintegy hatvan programjával csatlakozott; a rendezvénysorozat részletes programja a www.festeszetnapja.hu honlapon böngészhető.

MAGYAR FESTÉSZET NAPJA ÚJBUDÁN - október 13. péntek

A festészet ünnepe a XI. kerületből indult hódító útjára és vált országhatárokat is átlépő nagyívű programsorozattá. A Gellért tértől a Móricz Zsigmond körtérig számos galéria kapcsolódik be az egész napos, ingyenes, igényes, interaktív és látványos rendezvényfolyamba.

11.00 Koszorúzás a Kelenhegyi úti Művészházban (Budapest XI. ker. Kelenhegyi út 12-14.)

13.00 Verebes György Munkácsy-díjas festőművész kiállítása, Újbuda Galéria (1113 Budapest, Zsombolyai u. 5.) A kiállítás megtekinthető: 2017. november 13-ig
www.verebesgyorgy.hu

14.00 Galériaséták a Bartókon
A Bartók Béla Boulevard galériáival együttműködve a Gellért tértől a Móricz Zsigmond körtérig, a Bartók Béla út jelentősebb kiállító helyeit látogatjuk végig ezen a délutánon. A festészeti tárlatokat Garami Gréta művészettörténész és Sipos Endre művészetfilozófus mutatja be és méltatja. A séta 14 órakor indul a Bartók Béla út 1-ben a Tinta Art Café-ból (1114 Budapest, Bartók Béla út 1.). Időtartam kb. 2 óra.


17.00 Koszorúzás a Csontváry emléktáblánál (1111 Budapest, Gárdonyi tér)


18.00 ” “ — A Képzőművészeti Egyetem és az Esterházy Károly Egyetem Vizuális Művészeti Intézetének frissen végzett festőművészeinek kiállítása
Helye: B32 Trezor Galéria (1111 Budapest, Bartók Béla út 32.)

A tárlaton a művészeti felsőoktatásban a közelmúltban végzett festőművészek mutatkoznak be. Tematikai és formai eklektikusság teszi igazán izgalmassá ezt a válogatást. A kiállítás betekintést enged a frissen végzett generáció világlátásába. Mennyire követik a technikai újításokat, hogyan viszonyulnak a hagyományokhoz, mit találnak vonzónak és mitől tartanak a most húsz és harminc közöttiek.
Megnyitja: Horváth Dániel festőművész, a kiállítás kurátora
A kiállítás megtekinthető: 2017. november 3-ig (H-P: 10-18 h)

18.30 Tárlatvezetés Vojnich Erzsébet festőművész kiállításán, B32 Galéria és Kultúrtér (1111 Budapest, Bartók Béla út 32.)

19,30 Tárlatvezetés Miksa Bálint festőművész kiállításán, Karinthy Szalon (1111 Budapest, Karinthy Frigyes út 22.)

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

A UPC új Digitális Tanterme a Bethlen suliban

Az újbudai Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnáziumban mutatkozott be az országban először a UPC Magyarország Digitális Tanterem szolgáltatása. Azt ígérik, hogy a rendszer segítségével a diákok ugyanakkora erőbedobással sokkal több tudást szerezhetnek meg, mint a hagyományos könyvek és munkafüzetek használatával. A szolgáltatás a tanárok számára kifejlesztett továbbképzési programot is kínál.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.