Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 6. hétfő, Miklós

Szórakoztató családi nap a közlekedésbiztonságért

Újbuda   |   2018, szeptember 25 - 10:54
Nyomtatóbarát változatSend by email

A balesetmegelőzés, a biztonságos közlekedés mindenkinek fontos - ezért is látogattak el sokan a Bikás parkba a hétvégén. Újbuda önkormányzata az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottságával és a Közlekedéstudományi Intézettel közösen szervezte meg a Lite Ride közlekedésbiztonsági családi napot, ahol számos izgalmas és hasznos látnivaló, ingyenes bemutató várta a családokat. Az esemény fővédnökei Simicskó István országgyűlési képviselő és Hoffmann Tamás polgármester voltak.

Molnár László alpolgármester kezdeményezésére immár harmadszor rendezték meg a közlekedésbiztonsági családi programot Újbudán. A rendezvényhez idén a megszokottnál több szervezet csatlakozott, mivel azt a Biztonság Hete és az Európai Mobilitási Hét zárórendezvényeként, a Nemzetközi Autómentes Napon tartották. A program a környezetkímélő közlekedési módokra, a biztonságra és a közlekedésbiztonságra egyaránt fókuszált.

Hoffmann Tamás polgármester az esemény sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a kerületi óvodai programba már beépült a biztonságos közlekedésre nevelés. Két oviban kifejezetten a kisgyermekek számára készült KRESZ-parkban tanítják a közlekedési-szabályok betartását, máshol mobil KRESZ-pályákat alkalmaznak. Kiemelte: Újbuda sokat tesz az alternatív közlekedési megoldások népszerűsítéséért. A tömegközlekedés fejlesztése és vonzóbbá tétele mellett a kerékpáros közlekedés támogatása, valamint az elektromos járműveket népszerűsítő intézkedések is egészségesebb környezetet kínál Újbuda lakóinak. Az önkormányzat járműparkjában jelenleg hét elektromos autó található; a képviselő-testület pedig tizennégy új töltőállomás kialakítását támogatta legutóbbi ülésén. Simicskó István hazafias és honvédelmi nevelésért felelős kormánybiztos szerint több figyelmet kell szentelni egymásra, a közlekedési szabályok betartására, a balesetek számának csökkenése érdekében pedig változtatni kell a közlekedési kultúrán. Helyteleníti az agresszív és szabálytalan vezetési stílust, környezetvédelmi szempontból pedig a környezetszennyező járművek használatát. Kiemelte: tiszta levegőre van szükség, hiszen ez az egészséges élet alapfeltétele.

Pomázi Gyula, a Pénzügyminisztérium iparstratégiáért és gazdaságszabályozásért felelős helyettes államtitkára reflektált Simicskó István gondolataira. Elmondta, hogy minisztériuma legfontosabb célkitűzéseinek egyike az okos és tiszta közlekedés, amelyhez kapcsolódóan számos kormányzati program indul majd. Elmondta, hogy az Európai Mobilitás Hete keretében idén rekordszámú, 260-nál is több magyarországi településen rendeztek programot, azzal a közös céllal, hogy népszerűsítsék az alternatív, kevésbé környezetszennyező közlekedési megoldásokat. Pomázi Gyula ismerttette egy a közelmúltban lezárult kutatás eredményét is, amelynek lényege, hogy Európában Dánia és Hollandia után Magyarországon a legmagasabb a főként kerékpárral közlekedők aránya.

Berzai Zsolt c.r. alezredes, az ORFK-OBB főtitkára elmondta: az ORFK-OBB egy évvel ezelőtt csatlakozott a Biztonság Hete programsorozathoz, amely Magyarország közlekedésbiztonságának növelését tűzte ki célul. Szerinte az óvodai, iskolai oktatásban egyre nagyobb szerephez jutó biztonságos közlekedésre nevelést folytatni kell az egyetemi oktatásig, hogy a jövő közlekedése még biztonságosabb legyen. Berzai Zsolt elmondta: évente több mint hatszázan halnak meg a közutakon, ezért társadalmi összefogásra van szükség ahhoz, hogy ez a szám lecsökkenjen.

Lambert Gábor a Magyar Biztosítók Országos Szövetségének kommunikációs vezetője kifejtette, hogy érdemes a biztonság fogalmát ezen a rendezvényen is szélesebb körben értelmezni. Bár szerinte is túl sok baleset történik közlekedés közben, de úgy véli, statisztikák szerint a legveszélyesebbek az otthonok, ahol háromszor annyi halálos kimenetelű baleset történik évente, mint a közutakon.

Jáger István, XI. kerületi rendőrkapitány lapunknak elmondta: sok pozitív élményt szerzett a Lite Ride közlekedésbiztonsági családi napon. Újbuda rendőrkapitánya közlekedési rendőrként kezdte pályafutását, ezért érzékeny pontja szolgálatának a közlekedés biztonsága. Szeretné tudatosítani az újbudaiakban a közlekedés és az autóvezetés veszélyeit, hogy jelentős baleseti kockázatot vállalnak azok, akik fáradtan vezetnek. - Mindig nagyon oda kell figyelnünk, akár gyalogosan, akár gépjárművel közlekedünk, mert pillanatok alatt válhatunk áldozattá, szabálysértővé vagy bűnelkövetővé – mondta.

A rendezvényen számos szervezet, egyesület tartott tájékoztatókat, látványos bemutatókat. A gyerekek és szüleik biztonságos szimulátorokban ülve tapasztalhatták meg, hogy milyen érzés amikor az emberi testre az átlagon felüli erőhatások hatnak, és milyen fontos a biztonsági övek használata. A résztvevők megismerkedhettek a tűzoltás alapvető fogásaival, a tűzoltók, rendőrök, polgárőrök munkájával, kipróbálhatták a KRESZ-pályát, rengeteg régi tűzoltósági és rendőrségi járművet. Sokan készítettek ingyenes retrofotót az oldtimer autóknál, a gyerekek pedig a hatalmas ugrálóvárakat is birtokba vették.

A színpadon a Handabanda együttest követően Vonsik Vivien és a Csipet-Csapat az ovisokat szórakoztatva, zenével tanító, interaktív Okos gyalogos programját láthatták. Nagy sikert aratott a Gyík zenekar, majd Nagy Ricsi estébe hajló koncertje. Sötétedés után a Bikás parki domb oldala és a szobor is különleges fényjátékkal kapott színpompás köntöst, a zenével kísért színházi előadás során bárki meggyőződhetett arról, mennyire fontos a közlekedésben a „látni és látszani” alapelv.

D. B. S.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Támogatás a szakkollégiumoknak  

2020 óta pályázhatnak újbudai szakkollégiumok önkormányzati támogatásra szakmai és közösségi programok, eszközbeszerzések, vagy akár apróbb felújítások céljára. Tavaly 14, idén 12 szakkollégium nyert el támogatást, 2020-ban összesen tízmillió, 2021-ben ötmillió forint értékben. A tavalyi nyertesek közül hármat kérdeztünk meg, mire fordították a kapott összeget.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.