Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
január 20. szerda, Fábián, Sebestyén

Újabb fontos közlekedési változások dél-budán

Újbuda   |   2014, június 13 - 23:39
Nyomtatóbarát változatSend by email

Mától nagyobb lendülettel zajlanak az 1-es villamos vonalának újbudai munkálatai, mivel a Fehérvári út és a Hengermalom út kereszteződésében is megkezdődik munkavégzés. A pályaépítési és közműmunkák miatt augusztus végéig több dél-budai villamosjárat közlekedése is változik. A kényszerű átszállásoknál a már kezelt vonaljeggyel tovább lehet utazni, azonban a jegyek másik végét is lyukasztani kell.

Június közepétől megkezdi a Hengermalom út–Fehérvári útnál az 1-es villamos ideiglenes végállomásának és a Fehérvári úti villamosvonalakkal való összekötésének kiépítését a BKK. Mivel a munkálatok a dél-budai villamosok útvonalát is érintik, ezért június 13-ától, péntektől 15-én, vasárnap estig ideiglenes végállomásokat alakítanak ki a Fehérvári út a Hengermalom út kereszteződésénél. Ezt követően 16-án, hétfőtől várhatóan augusztus végéig módosul a 18-as, a 41-es és a 47-es villamosok közlekedése is, melyek két szakaszra bontva járnak majd. Ezekről a villamosokról az Etele út/Fehérvári út megállóhelyen kell majd átszállni másik járatra. A kényszerű átszállásoknál nem kell újabb jegyet használni, hanem a már kezelt vonaljeggyel lehet tovább utazni. Ezeknek számkocka nélküli végét kell majd ismét kezelni.

A Hengermalom–Fehérvéri utaknál középperon is épül a Fehérvári úti villamosokhoz a kereszteződés északi oldalán. Amíg a vonal Kelenföldig nem készül el, az 1-es villamos csak eddig a kereszteződésig közlekedik. A csomópontban emellett a kanyarodó pályaszakaszokat is megépítik, sor kerül peronépítésre, útépítésre, közmű-áthelyezésekre valamint a felsővezeték-hálózat és a közvilágítási kábelhálózat átépítésére.

A munkálatok érintik a közúti közlekedést is, ezért június 13-ától 15-éig a Mérnök utca–Nagysurány utca közötti szakaszon irányonként egy-egy sáv lesz csak járható. A peronépítés idején útszűkületre kell számítani a Fehérvári úton. Ahol szükséges ideiglenes gyalogos-átkelőhelyeket létesítenek.

A Fehérvári úton a Hengermalom úti csomópontban a Fehérvári út 2x1 sávban lesz járható, befelé a forgalmat az Etele út felőli oldalra terelik. Az Etele út felől ideiglenesen két balra kanyarodó sáv lesz a Fehérvári út felé. A Fehérvári útról a Hengermalom út felé továbbra sem szabad balra kanyarodni. A csomópont északi oldalán a Fehérvári utat keresztező gyalogátkelőhelyet ideiglenesen megszüntetik, a csomópont körbejárhatósága megmarad, a biciklisek csak a zebrán tudnak majd átkelni. A Hengermalom útnál javasolják a gyalogosoknak a Fehérvári út páratlan oldali (Etele út felőli) járdáját igénybe venni az ideiglenes végállomások közötti közlekedésre.

Hétfőtől várhatóan augusztus végéig a Fehérvári úton a Nagysurány utca és a Sztregova utca közötti szakaszon irányonként egy-egy forgalmi sávon lehet közlekedni, a munkaterületek mellett sávelhúzás és sebességkorlátozás lesz. A Mérnök utcai kereszteződésnél a Fehérvári úton befelé haladóknak lesz lehetőségük megfordulni, a Lecke utcából pedig a balra kanyarodási lehetőséget biztosít a BKK. A Kocsis utcai kereszteződénél továbbra is csak jobbra kisívben lehet kikanyarodni. A Nagysurány utcánál minden irányban haladhat majd a közúti forgalom.

BKK

Újabb fontos közlekedési változások dél-budán

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Beoltották az idősotthon lakóit Kamaraerdőn

Megkapták a koronavírus elleni oltást az idősotthon lakói. Január 9-én a Fővárosi Önkormányzat Kamaraerdei Úti Idősek Otthonának 198 lakóját és 122 dolgozóját oltották be a koronavírus elleni védőoltással. Az intézménybe ellátogatott Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes, valamint László Imre, Újbuda polgármestere is, akik sajtótájékoztatón számoltak be az esemény részleteiről.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.