Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 1. kedd, Elza

Beárazta az ingatlanpiac az 1-es villamos vonalának hosszabbítását

Újbuda   |   2019, február 6 - 10:16
Nyomtatóbarát változatSend by email

Mint minden infrastrukturális fejlesztés, így az 1-es villamos pályájának hosszabbítása is hatással van a környékbeli ingatlanok árára. A beruházást már beárazta az ingatlanpiac – derül ki a Balla Ingatlan közleményéből.

Akár már nyáron megindulhat a forgalom az 1-es villamos új szakaszán, a Fehérvári út és az Etele tér között. Az eredeti határidőt ugyan módosítani kellett, de a kivitelezési munkálatok előreláthatóan áprilisig befejeződnek. - A fejlesztésnek, ha nincs is olyan hatása, mint a 4-es metróvonal építésének, azért az 1-es villamosvonal meghosszabbítása is befolyásolja Kelenföld ingatlanpiacát - a Balla Ingatlan dél-budai régió irodáinak szakmai vezetője szerint. Minden infrastrukturális beruházás növeli a keresletet, így az árakat is - szögezte le Nagy Csaba. Úgy véli, mivel a fejlesztés előkészítése már korábban elkezdődött, a piac tisztában volt a várható hatásokkal és már beárazta azt.

- A gyakorlatban tehát emelkedtek az ingatlanárak Kelenföldön, azonban a beruházás miatti drágulást nem igazán lehet különválasztani a Budapesten egyébként is jelentkező nagymértékű áremelkedéstől, amely különösen a panellakások esetében jelentkezett erőteljes mértékben az elmúlt öt évben. Nem tudjuk tehát, hogy az árváltozásnak mekkora részéért felelős a közlekedési beruházás és mekkora részéért a fővárosban egyébként is tapasztalható drágulás – áll a közleményben.

Bár akadnak, akik panaszkodnak a változások miatt, mégsem tapasztalható, hogy a közvetlenül az Etele útra néző lakások áraiban bármiféle csökkenés vagy stagnálás következett volna be. Nagy Csaba szerint, akik Kelenföldön lakást vennének, örülnek, hogy találnak itt eladó ingatlant, és nem törődnek azzal, hogy az ablakok az eddigieknél egy kicsit talán zajosabb útra néznek majd.

A szakértő felhívta a figyelmet arra is, hogy míg a kerület jelentős részén csendesen csordogál az ingatlanpiac, addig akadnak olyan területek - leginkább lakótelepek -, ahol elképesztően gyorsan cserélnek gazdát a lakások. Az egyik ilyen városrész jelenleg Kelenföld. A legkeresettebb ingatlanok skálája a garzonlakásoktól az egy nappali plusz két hálószobás lakásokig terjed, elsősorban a méretük és az áruk miatt.

Az árnövekedés irányába hat még, hogy a belváros és az agglomeráció megközelítését tovább javítja a villamosvonal. Nagy Csaba szerint rengeteg cég érdeklődik eladó és kiadó ingatlanok iránt, és persze minél nagyobb a kereslet, az árak annál magasabbra kúsznak. Úgy véli, érdemes számításba venni az Etele Pláza építését is, amely ugyancsak nagy lökést ad az ingatlanpiacnak.

Az árak - a Balla Ingatlan statisztikái szerint - 5-8 százalékkal emelkedtek Kelenföldön az elmúlt egy év során, így egy felújítandó, kétszobás, erkélyes panellakás ára jelenleg 30 millió forint környékén jár. Ez négyzetméterre lebontva, 500-600 ezer forintot jelent egy átlagos, kétszobás panellakás esetén. Ennek ellenére továbbra is a panellakások a legolcsóbbak, még ha mérséklődik is a különbség a téglalakások és a panelek ára között.

Az ingatlanközvetítő szerint a kereslet továbbra is képes a panellakások irányába mozdulni, viszont a kialakult, rendkívül magas árak mellett csak azok vásárolnak, akiknek muszáj továbblépniük.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Társasházak működésével kapcsolatos információ  

2020. november 17. napján hatályba lépett a veszélyhelyzet során a személy- és vagyonegyesítő szervezetek működésére vonatkozó eltérő rendelkezések újbóli bevezetéséről szóló 502/2020. (XI. 16.) Kormányrendelet , amelynek 2. alcíme a társasházakra vonatkozó eltérő rendelkezések alkalmazását szabályozza.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.